Szardínia Rally 1. nap: Latvala, Hirvonen, Loeb

Május 22.
Meglépett a rajthelyekre taktikázó Loeb-Hirvonen duótól Jari-Matti Latvala, 40 másodperces előnye akár a célig is kitarthat.

A Ford fiatalabb finnje remekül kamatoztatta bajnokságban elfoglalt hetedik helyét, a Szardínia Rally első napjának hat gyorsaságijából négyet megnyerve magabiztos előnnyel vághat neki a szombati pályáknak. Negyven másodperces előnyében az is benne van, hogy Sebastien Loeb és Mikko Hirvonen a nap záró gyorsaságiján csak arra figyelt, hogy szombaton harmadikként rajtolhassanak.

Kettejük taktikai csatáját Loeb nyerte, de a francia pilóta ezért közel félperccel fizetett a nap záró gyorsaságiján. Nem felejtett el lelassítani Mikko Hirvonen sem, de Mikko egyszerűen nem hitte el, hogy Seb ennyit állt a pályán és a kelletténél picit hamarabb ért célba. Hirvonen szombaton a második helyről várhatja a folytatást, de Loebbel szemben csupán három másodperc az előnye.

Az első nap végén a privátok legjobbika, Petter Solberg végzett a negyedik helyen, aki akár még Hirvonenre is veszélyes lehet, negyedik rajtpozíciója és hét másodpercnél is kevesebb hátránya feljogosítja a harcra! A Citroen Junior csapat orosz versenyzője, Jevgenyij Novikov pályafutása legelőkelőbb helyén, abszolút ötödikként fejezte be az első napot. A középmezőnyben sem dőlt még el semmi, Novikov mögött három másodperccel Henning Solberg érkezik, akit honfitársa, az egyetlen Subarus, Mads Östberg követ szorosan, és a nyolcadik helyen érkező Dani Sordo előtt is komoly lehetőségek kínálkoznak az előrelépésre.

Olaszországban végre több Junior versenyző van, mint amennyi pontszerző hely, így a győzelemért is egész komoly közdelem alakult ki. Az élen a hazai pályán autózó Alessandro Bettega zárta a napot, negyed perccel megelőzve a lengyel Kosciuszkót, és húsz másodperccel a csehek reménységét, Martin Prokopot.

Ismét szoríthatunk a magyar színekért az N csoportban, Mayer Gábor és Tagai Róbert a tizennégy fős mezőnyben a két pontot érő hetedik helyen érkezett célba. "Nagyon sokat kapunk az elejétől. Bár sokat léptünk előre a nap folyamán. Tizenkettedikként kezdtük a napot, és hetedikként zárjuk, sem a kocsinak nem tesz jót a meleg, sem nekem, sem Robinak. A pályák sem fekszenek. Nem találtam meg velük az összhangot a pályabejáráson. Szóval mindent összevetve úgy döntöttünk, hogy a célunk a célba érékezés.” - összegzett a nap végén a magyar pilóta.

A győzelemért a svédek folytatnak ádáz csatát, a két Patrik harcából pénteken Flodin került ki győztesen, Skodás ellenfelénél hét tizeddel volt gyorsabb a rali első napján. A két svédnek nemcsak egymásra, maguk mögé is figyelni kell, a harmadik helyezett Nasser Al-Attiyah 6, Armindo Araujo pedig 16 másodperccel lemaradva követi őket.

Fri