Nem marad el a Salgó!

Május 6.
Eltökélt a verseny megrendezése mellett Adamovits Márk, a Hell Salgó-Gemer Rally szervezőjével beszélgettünk a verseny körül kialakult helyzetről és egy keveset a Nyírség Rallyról is kiderítettünk

- Szia! Kezdjük a legfontosabbal, lesz jövő héten Salgó Raly?

- Igen, szeretnék megnyugtatni mindenkit, a Hell Energy Drink Salgó-Gemer Rallymeg lesz tartva. Mi a magunk részéről mindent megfogunk ezért tenni.

Mesélnél nekünk az elmúlt napok történéseiről?

- Két nappal ezelőtt megkaptam a szóban forgó levelet az MNASZ titkárságáról Dudás KOKÓ Gyula aláírásával és kaptam fél nap haladékot, hogy aláírjak egy olyan szerződést, ami nem két fél megállapodása alapján készült, hanem egy egyoldalú diktatórikus szerződés. Azt mondták, ha én ezt a szerződést nem írom alá, akkor nem lesz verseny.

Mit lehet tudni a szerződésről, miről van szó benne?

- A Herczeg Áron nevével fémjelzett szerződésről beszélünk, amiben lényegében az összes marketing és kereskedelmi tevékenységi jog a szövetség felügyelete alá kerülne. Ezzel kapcsolatban azt kell még tudni, hogy az Áron által tegnap közzétett szerződés nem az a szerződés, amit mi megkaptunk, persze nem mintha ez jó lenne, de a tartalma nem egyezik meg azzal, amit én megkaptam. Ez egyébként egy rendezői szerződés az MNASZ és a rendező között amely csak a rallye szakágban kerül megkötésre. Tudomásom szerint ilyen szerződés más szakágban nincs is.

- Ezt a szerződést tudomásom szerint nem az MNASZ képviselője és/vagy jogászai készítették, hanem Herczeg Áron aki bennünket rendezőket még nem keresett meg a szerződés kialakítása miatt sem.

Gyújts nekünk fényt és avass be miről is van szó pontosan ebben a szerződésben? Olyanra gondoljunk, hogy a céldobogón elhelyezett hirdetési felületek értékesítési joga az MNASZ-hez kerülne?

- Éppen a céldobogós tételre emlékszem is, ez úgy nézett ki a szerződésben, hogy 275 cm2 felület a szövetségé, a többivel gazdálkodhatna a versenyrendező. Na most lemértük a céldobogót, ami 292 cm2, könnyen kiszámolható hogy mi maradna nekünk. Mit mondjak még? Itt vannak a vendéglátó jogok. Én, mint versenyrendező, harmadik fél felé nem értékesíthetem ezeket a jogokat, ezt csak az MNASZ teheti meg. Tehát a pálya melletti büfés az MNASZ-nek fizet, miközben a működéshez szükséges feltételekről, mint víz, villany, éjszakai őrzés, szemétszedés plusz a terület biztosítása, nekünk rendezőknek kellene gondoskodnunk. Tulajdonképpen 15 oldalon keresztül ilyenekről van szó, majd a 15. oldal végén van két sor arról, hogy ha a rendezvény jól sikerült, akkor a rendező kaphat valamekkora pénzbeli hozzájárulást, összeg vagy konkrétum nincs megjelölve. Vagy ha a 0-s autót nem az MNASZ adja akkor én fizessek nekik 50 ezer forintot, mert én szereztem a 0-st. Itt tartunk.

- Az egészet úgy summáznám, hogy mindent elvesznek, de semmit nem adnak. Egy vicc az egész, ezen mi rendezők csak nevettünk, de elküldték statáriumba azzal, hogy vagy aláírjuk, vagy nem lesz versenyünk.

- Én határidőre, 2008 október 20.-ára befizettem a verseny bejelentési kauciót, egy kétmillió forint körüli összeget, és ezt követően is minden határidőnek eleget tettem, legyen szó versenykiírásról, bármiről. Ezek után és az után, hogy az Intéző Bizottság jóváhagyta a versenynaptárat, úgy gondolom, illett volna kapnom egy szerződést, egy RVSZ-t, hogy mire számíthatok, mit kapok a pénzemért, de ilyet nem kaptam. Január 28.-án kaptam egy RVSZ-t, amit utána módosítottak, majd február 28.-án megkaptam egy szerződés tervezetet, de ekkor mindkét fél álláspontja az volt, hogy ezen még finomítani kell. Most meg valamiért nagyon sürgős lenne nekik, kíváncsian várjuk hogy miért, de ha ezt a szerződést aláírnám akkor ki is nyírnám magam.

- Van egy Rendezői Ligánk ami képviseli az érdekeinket. A Versenykiírásomat hetekkel ezelőtt jóváhagyták, ami ugye azt jelenti, hogy onnantól kezdve semmi mással nem kell hogy foglalkozzak, csak a rendezvénnyel, mert minden rendben van. Múlt héten eljöttek pályabejárásra, előtte egy nappal Kassai András szóba hozta, hogy mi van a szerződéssel? Erre én ismét elmondtam, hogy ez így nem jó, ezt át kell dolgozni, és ennyibe maradtunk. A munka azért folyik, a Rendezői Liga és Kassai András sporttitkár folyamatosan egyeztet. Hogy mi jön ki belőle azt nem tudjuk, de biztosan eljutunk valamilyen megegyezésig, mert nekünk is ez az érdekünk.

Mit szól ehhez a többi rendező? Nyilván ezt nekik is alá kell írni.

- A többi rendező is szeretne egy egységes kétoldalú szerződést aláírni együttesen és várják ezt a kétoldalú megállapodást. Szerencsére ők nagyon korrektül mellém álltak, azért Jelen Pista nem egy anarchista ember, de ő is azt mondta, hogy ezt nem, akkor inkább hagyjuk az egészet. Persze lehet ezt is a másik oldalról nézni, hogy a rendezők összefogtak, és maguknak akarnak mindent, de nem erről van a szó! Ugyanazt, amit tavaly aláírtam kész vagyok bármikor aláírni. Ebbe is benne vannak az MNASZ vagyonértékű jogai. Ésszerű keretek közt mindent meg lehet beszélni, de ezt nem gondolhatják komolyan.

Milyen megoldás születhet?

- Azt a megoldást látom, hogyha a Rendezői Liga meg tud egyezni Kassaival és össze tudnak hozni egy olyan szerződést, ami mindkét félnek elfogadható. Lehet, hogy a mi érdekeink fognak egy kicsit csorbulni, de nem baj, csak az ne legyen, ami most van. De nem hiszem, hogy az lenne a megoldás, hogy egy rendezvényt azért betiltsunk, mert nem tudtak egy normális szerződést időbe prezentálni, vagy csak felelőtlenül, a következmények végiggondolása nélkül zsarolgatnak bennünket. Egy rendezvény a versenyzők versengéséről és a nézők szórakoztatásáról kell, hogy szóljon úgy, hogy közben a verseny rendezője a szponzorait, a versenyzőket és a nézőket kiszolgálja egy színvonalas rendezvényen. Egy ilyen rendezvény megszervezése közel féléves munka, eközben a Rendező a Szövetség felé több alkalommal is beszámol az előkészületekről. Majd egy héttel a rendezvény előtt az MNASZ rallye szakága lemondja a rendezvényt, amely minden eddigi beszámolón példásan megfelelt, határidőket és szabályokat betartva megfelelt minden előírásnak. Akkor a rajt előtt az orrom alá dugnak zsaroló módon egy ilyen szerződést?

- Ez a helyzet az MNASZ sikertelensége miatt alakult ki, mert a szövetség két éve nem tudja megoldani, hogy a szakágnak legyen egy szponzora, mint ahogy korábban is volt, ami fedezné a működési költségeket. Mivel ez a szponzorpénz hiányzik, most rajtunk próbálják behajtani.

- Én rendezek két versenyt. Ami azt jelenti, hogy nekem azzal kell foglalkozni, hogy ezekre szponzorokat keressek és hogy a versenyeket zavartalan bonyolítsam le. Nem szeretnék se az MNASZ, se a szakág, se Dudás KOKO Gyula, sem pedig Herczeg Áron szponzora lenni! A szponzort találják meg ők, adjál el az évadot, de ne tőlünk próbálják meg beszedni azt a pénzt, amit máshol nem tudnak. És nem tekintem magam „megélhetési rendezőnek” sem. Természetesen mindenki szeretne egy kis pénzt keresni vele, de nekem az erkölcsi megbecsülés a fontos nem az anyagi, az számít, hogy versenyző és néző egyaránt jól érezze magát a rendezvényen. Ha ez marad a helyzet, akkor én jövőre nem váltok ki versenyrendezői licencet.

Azt hallom, ha itt bedőlne minden, szlovák részről mindenképp megrendezésre kerül a futam

- Azt gondolom, hogy nem kell attól tartanunk, hogy a magyar verseny ne legyen megrendezve, hiszen azért mindannyiunk érdeke ugyanaz, hogy a verseny minél sikeresebben meg legyen tartva. De azt se hiszem, hogy egy verseny előtt egy héttel a szakágvezető kompetenciája lenne eldönteni, hogy egy versenyt töröljenek, avagy nem. Legalább Intéző Bizottsági szintre kellene vinni, tőlük azonban semmilyen értesítést ezzel kapcsolatban nem kaptam. Én mindenkinek azt mondom, hogy 100 százalékosan készen vagyunk és várjuk a versenyzőket, várjuk a nézőket!

Tartasz attól, hogy a versenyzők esetleg tömegesen visszalépnek a versenytől?

- Ettől abszolút nem tartok. A versenyzők elég nagy része megerősít abban, hogy nem volt hiábavaló ez az egész, és nagyon várják a futamot. Remélem a nézők is nagyon várják, én is nagyon várom, már csak az kellene, hogy a szövetség is nagyon várja, mert ezt nem látom.

A kialakul helyzet mennyiben hathat ki másik versenyedre, a Nyírség Rallyra is?

- Itt már nem csak rólam van szó. Az a levél, amit a Rendező Liga megfogalmazott, előre mutat és a rendezők közös álláspontját képviseli. Ha a Nyírség-Zemplén Rally elmarad, akkor elmarad az összes többi is.

Bár elüt eddigi témánktól, de ha már így szóba jött megkérdezhetem, mit lehet tudni a Nyírség-Zemplén Rallyról?

Igen, a nyírségben van három teljesen új pályánk, ez alkotja majd a verseny első napját. A második nap valahol a Zemplénben fog menni, nem akarom bántani a klasszikus Miskolc Rally pályákat, úgyhogy megpróbálok még ott is valami újítást bevinni, nem tudom hogy sikerül e, de ha lemegy ez a verseny akkor azon fogunk dolgozni, hogy ott is valami meglepetéssel szolgáljunk. Hogy ez a három új pálya mennyire fog tetszeni az embereknek, nem tudom, egy versenyzőpárosnak volt már ott tesztje, ők nagyon jókat mondtak róla, remélem, hogy a többieknek is tetszeni fog. Olyan versenyt kellene összerakni, ami mindenkinek tetszik, legalábbis ez az elvünk.

Köszönjük és sok sikert az előtted álló feladatokhoz!

Fri