Teljes mértékben pozitív

Április 12.
A déli órákban véget ért az idei év első magyar tereprali futama, a Bomba Energy Drink Kupa. A dobogó legfelső fokára Szalay Balázs és Bunkoczi László állhat fel, akik a szombati első szakaszon kaparintották meg a vezető helyet és utána már nem is engedték át másnak.

Két rövid (12,14 km) és egy - a szombati előírásban kétszer is szereplő - hosszú (76,02 km) szelektív megtételét írták elő Húsvét vasárnapra a mezőny számára a szervezők. A hosszú pálya rendhagyónak számít a terepraliban, hiszen a szakaszt úgy mérték ki, hogy két és fél kört kellett megtenniük rajta a versenyzőknek. Ez azonban azt eredményezte, hogy az élen indulók kb. 16 perc múltán utolérték az időközben elrajtolt középmezőnyt, így sűrűn érték egymást a versenyzők a porban. Ennek ők kevésbé örültek, ám kétségtelen, hogy a nézőknek ez a változatosság izgalmasabb látványt nyújtott.

Rendkívül eredményes versenyt tudhat maga mögött a Szalay Dakar Team. A csapatfőnök minden tekintetben elégedett, hiszen azon kívül, hogy megnyerték a futamot, örömmel töltötte el az a tény, hogy a teljes Opel flotta teljesítette a versenytávot. "Teljes mértékben pozitívnak ítélem meg ezt a hétvégét, csapatunk mindhárom autója beért a célba, mi pedig megnyertük a versenyt." - mesélte fülig érő szájjal Szalay - "Reggel úgy indultunk neki, hogy mindhárom szakaszt józanul, megfontoltan és lehetőleg a leggyorsabban teljesítsük. Szerencsére sikerült is, az autó maximálisan teljesített, semmi műszaki gondunk nem adódott. A második szakaszon ismét eltöltöttünk fél percet azzal, hogy az előttünk haladó porában autóztunk, de a pozíciónk nem került veszélybe. Az utolsó szakaszon már magabiztosan mentünk, igazi örömautózás volt."

Az Antara navigátora, Bunkoczi László is hasonlóképpen nyilatkozott, nemes egyszerűséggel összegezte az eseményeket: "Csak a végére nyugodtam meg, de végül megvan a győzelem. Nem gondoltam volna, hogy az utolsó szakaszt ilyen gyorsan tesszük meg. Mert ugyan én terveztem, de Balázs végzett. Olyannyira, hogy azt a szelektívet meg is nyertük. Igazán boldog pedig azért vagyok, mert a teljes csapatunk végigért a viadalon, amiért külön köszönet illeti a szervizcsapatot is."

Az ezüstérem végül a BMW-vel versenyző Fazekas-Horn kettősé lett, akik végig nagyon küzdöttek az első helyért, de egy pénteki rossz döntés megpecsételte a további teljesítményüket, és nem tudták lefaragni a hátrányukat. "Másodikak lettünk, pedig mi voltunk gyorsabbak. A kilenc szakaszból ötöt megnyertünk, de ez már nem volt elég az előrelépéshez. Szép az ezüst is, de legközelebb mi nyerünk."

A harmadik helyre a cseh Zapletal-Ulehla páros zárkózott fel, akiknek az utolsó két szakaszon már nem volt negyedik és ötödik sebesség az autón. "Bronzérmesek lettünk és abszolút elégedett vagyok az eredménnyel. Az autónk nem olyan erős, mint az elsőké, szóval ennél jobb eredményt nem érhettünk volna most el."

Nem hivatalos végeredmény: 1. Szalay-Bunkoczi (Opel Antara RR, 02:56:50), 2. Fazekas-Horn (BMW X5, +00:01:50), 3. Zapletal-Ulehla (Mitsubishi L200, +00:02:46), ... 9. Rónai-Galambos (Opel Antara RR, +00:57:11, ... 12. Somfai-Somfai (Opel Antara RR, +09:45:41)

Szalay Dakar Team