Közel a cél

Április 11.
Sikeresnek nyugtázta a mai teljesítményét az Opel Antara RR-rel versenyző Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős. Már a kora reggeli órákban pozitívan indult a nap, hiszen az első szelektív után átvették a vezetést abszolút ranglistán. Bár a négy előírt szakaszból egyet nyert meg a páros, a nap végére megtartották vezető pozíciójukat.

A verseny szervezői keményen megdolgoztatták ma a mezőnyt. A program négy szelektívet tartalmazott, illetve összesen két, egy rövid 20,38 km-es, valamint egy 76,02 km hosszú, egyenes, gyors szakaszokból álló pálya váltotta egymást. Nagy harc folyt az élen, de a hatalmas por akadályozta kissé a pilóták kibontakozását. Ugyanis a hosszabbik szelektíven két és fél kört tettek meg a versenyzők, emiatt azonban gyorsan utolérték a mezőny végét. Ez még önmagában nem jelentett gondot, de mivel nehéz volt előzni, így a versenyzők szakaszról szakaszra adták egymásnak a másodperceket.

Szalayék már a nap elején átvették a vezetést, majd nem is adták vissza a cseh Zapletalnak, aki szinte egy teljes kört kényszerült megtenni a challenge kategórás Pócsföldi-Kaposvári kettős mögött. "A tegnapi gondjaink mára teljesen megszűntek, abszolút gond nélkül autóztuk végig a napot. Sokat időztünk mi is az előttünk haladó porában, emiatt időt is veszítettünk, ezért csak egy szelektívet sikerült megnyernünk. Az első hely azért megvan még, egyelőre ennek örülünk, és reméljük, hogy holnap is mellénk áll a szerencse." - nyilatkozta optimistán a pilóta.

A 10. helyen áll összetettben a csapat másik Opel Antarájával versenyző Rónai Péter-Galambos Tamás páros is, bár kisebb problémákkal és egy defekttel kellett ma szembenézniük. Ezzel időt veszítettek, de az Opel legénységének elmondása szerint már annak is örülnek, hogy eddig sikerült elérniük, illetve, hogy talpon maradtak a mezőnyben, ami igencsak megfogyatkozott a nap végére. "Most versenyzünk először életünkben, így óriási eredménynek tartom, hogy még versenyben vagyunk. Az autóval szokjuk egymást, a szimpátia még nem áll, de dolgozunk rajta. Bár talán inkább múlik ez rajtam, mint a gépen. Próbálunk még fejlődni, magunkhoz képest már két percet javultunk tegnap óta. Örülnék, ha holnap is így mennénk." - mesélte Rónai Péter debütálásának második napján.

Nem tartozott a szerencsés játékosok közé a Somfai apa-fia duó, akik a második szelektíven, az 50. km-nél technikai problémák miatt kényszerültek félreállni. Az első kardánkereszt eltört, ami beütött az utastérbe és ez nem sokkal kerülte el a pilóta lábát. Mivel Rónaiéknak értékelhető az első szelektívje, így élhetnek a forfait adta lehetőséggel és holnap ismért rajthoz állhatnak időbüntetés terhe mellett.

Vasárnap a tervek szerint már délben véget ér a verseny. Szalay és Bunkoczi korai rajtjával kezdődik a nap egy 12,14 km-es szakaszon, majd a már jól ismert körpálya következik. A hétvégi futamot a 12,14 km hosszú szelektív zárja le. Az első helyet megszerezni sem könnyű, de talán épp annyira nehéz azt megtartani is, így Szalayéknak fel kell kötni a gatyát az elkövetkező száz kilométerre, mert a mögöttük álló Fazekas és Zapletal is keményen rá fog lépni a gázra.

Szalay Dakar Team