Három versenyen indul a Peugeot-Total Rally Team pilótája, ifj. Tóth János

Április 9.
Eldőlt: két magyar és egy nemzetközi futamon áll rajthoz az idén ifjabb Tóth János. A hétszeres abszolút bajnok pontos programja mostanra állt össze, s már nem is kell sokáig várnia arra, hogy újra beülhessen a számára oly kedves Peugeot 207 S2000-esbe. Csupán a két és fél hét múlva, vagyis az április utolsó hétvégéjén esedékes Miskolc-raliig muszáj türelemmel lennie.

"Három versenyünk lesz az idén, a miskolcin kívül megyünk még a veszprémi BF Goodrich-ralin, és egy futam erejéig az IRC-sorozatba is visszaruccanunk, megméretjük magunkat a Barum-ralin” - árulta el Janika, utalva arra, hogy az utóbbi két évet a kis világbajnokságnak is nevezett sorozatban töltötte.

A korábbi bajnok elárulta, néhány héttel a bajnokság kezdete előtt még nem voltak teljesen kész,mostanra azonban kiegyenesedtek a kérdőjelek, s a három verseny többé-kevésbé összeállt. Arra azonban kevés esélyt lát, hogy ennél több futamon is rajthoz tudjon állni..

"Jelen gazdasági helyzetben annak is örülnünk kell, hogy egyáltalán tudunk versenyezni - folytatta Janika. - Az idén sokkal nehezebb volt támogatókat találni, mint az előző években, a cégek ma nem azon gondolkodnak, hogyan költsék el a profitjukat, inkább azon, hogy életben maradjanak. Nekünk rengeteget segített a Peugeot Hungária, az ő támogatásukra lehetett építkezni.”

Ifjabb Tóth megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni a mostani helyzetből, jó részeredményekre törekszik, hiszen az összetettben ilyen kevés versennyel biztosan nem lesz esélye. Az augusztus közepén esedékes cseh IRC-futam pedig mindig nagy lehetőség, hiszen rangos nemzetközi mezőny gyűlik össze, ráadásul Janikáéknak már tapasztalatuk is van ott, ez lesz a harmadik Barum-ralijuk. Ilyenformán az idei első két futam arról is szólhat, hogy a páros felkészüljön a nagy kihívásra, amelyet a nemzetközi viadal jelent. S hogy kivel versenyez ifjabb Tóth az idén?

"Szeretnék továbbra is Tagai Robival versenyezni, de van egy kis bökkenő, a miskolci verseny időpontjában neki világbajnoki futama van Mayer Gáborral, hiszen ők ketten teljes PWRC-szezont teljesítenek. Robi egyelőre nem adott választ a felkérésemre, de ha úgy dönt, a vilábajnokságra megy, azt is meg kell értenem, és akkor az első futamra keresnem kell egy navigátort. Még nem tudom, ki lesz az.”

Az autót a két későbbi viadalon a Peugeot lengyel leányvállalatának csapata szállítja, Miskolcra pedig a régről jól ismert olasz Grifone csapat hozza Janikának a Peugeot 207 S2000-et... "Öt szezonon keresztül dolgoztunk együtt a Grifone-csapattal 1995 és 1999 között. Háromszor bajnokok lettünk, kétszer pedig másodikok, ami szerintem jó eredmény. Nyertem velük egy Semperit-ralit, részt vettünk két világbajnoki futamon, úgyhogy már jól ismerjük egymást. Annak idején remek autókat kaptunk a Grifonétól, remélem, ez most sem lesz másként, hiszen mindenképpen szeretnék itthon is jól szerepelni. Ennek érdekében a Peugeot Sporttól Magyarországra jön egy mérnök, hogy segítse a munkánkat...”

S hogy milyen eredményre számít a hétszeres bajnok? A World Rally Carok megelőzik, az a biztos, és az N-csoport első autóját is nehéz lesz megverni, de azért meg kell próbálni. A rutinos pilóta maga is kíváncsi, mit tud kihozni a Peugeot-ból, amelyet egyre jobban ismer. Véleménye szerint murván nagyobb esélye van a jó eredményre, mint aszfalton, de a 207-es jó autó, úgyhogy bármi megtörténhet. Ifjabb Tóth már az egri viadalon is ott volt - igaz, akkor még csak nézőként.

"Élveztem, hogy jó idő volt, s gyönyörködtem a versenyautókban. Persze, jó lett volna versenyezni, de igyekeztem nem foglalkozni ezzel, próbáltam inkább szakmai szemmel nézni az eseményeket. Hogy ki milyen gumit választ, hogy milyen beállításokkal mennek, s közben persze egy kicsit sajgott a szívem, hogy én nem lehet közöttük. De most már hamarosan ez a vágyam is teljesül és újra élvezhetem a magyar versenyek hangulatát...”

Peugeot Total Hungária Rally Team