"Megtréfált az új autó”

Április 4.
Nagy reményekkel, remek felkészültségi állapotban, izgatottan várta az idény-nyitó Eger Rallyt a Synergon Turán Motorsport versenyzőpárosa Turán Frigyes és Zsíros Gábor. Az idényben a csapat a Skoda mellé tette le a voksát, döntésük helyességét azonban ez a futam még nem igazolta. Friciék Skoda Octavia WRC-je első találkozásra nem a baráti oldalát mutatta, a csapat legnagyobb sajnálatára váltóhiba miatt fel kellett adniuk a versenyt szombat délelőtt.

"Az első gyorsaságink kifejezetten jól sikerült, de a következő szakaszon megszűnt az aktív hajtáshoz nélkülözhetetlen olajnyomás. Így meglehetősen izgalmas autózni, hiszen minden féktávon megelőzi az autó hátulja az elejét, úgyhogy megpróbáltunk egy kicsit visszafogottabban menni. Már ezt is nagyon sajnáltuk, hiszen komolyan rákészültünk a második és a harmadik gyorsaságira, de nem tudtunk olyan időt autózni, amilyet szerettünk volna. De ekkor még nem tudtuk, hogy az új autó tartogat számunkra további meglepetéseket is” - nyilatkozta csalódottan Turán Frigyes.

Frici és Gábor bevallásuk szerint ismerkedős tempót diktáltak, ennél azért tudtak volna gyorsabban is versenyezni, a hidraulikus meghibásodás azonban visszavetette őket. A szerviz parkban ezt a hibát helyre tették, a lassító szakaszban bekövetkezett problémát viszont már nem tudták orvosolni.

"Még teljesítettük a negyedik gyorsaságit, de a célban váltóhiba miatt kénytelenek voltunk feladni a versenyt” - mesélte Frici. "A lassítóban hatodik sebességben maradt a váltó, pedig már hármasba vissza kellett volna kapcsolni. Így nem lehetett tovább autózni, ki kellett állnunk a versenyből. A tesztek során semmi jelét nem mutatta az autó annak, hogy bármi baja lehet.

A csalódottságom ellenére úgy gondolom, nem szabad rágódni azon, mi történhetett, gyorsan ki kell találni, hogyan tudunk úgy továbblépni, hogy jól szerepelhessünk. Egy olyan eredményorientált versenyzőnek, mint én különös fájdalmat okoz, ha jól felkészülünk, nem hibázunk és tőlünk teljesen független okokból kiállni kényszerülünk. A múlt évben egyáltalán nem volt technikai gondunk, így igazán nehéz feldolgozni a történteket.”

A csapat mindezek ellenére elszántan készül a miskolci futamra, bíznak benne, hogy az új Skoda három hét múlva már nem lesz ilyen tréfás kedvében!

Synergon Turán Motorsport