Bajnoki segítség Kővárynak

Április 2.
Kőváry Barna a bajnoki címért versenyez 2009-ben. Ehhez minden adott: egy szinte vadiúj Renault Clio R3-as és egy sokszoros bajnok támogatása is.

Kőváry Barna és csapata 2007-ben, a pilóta ralis karrierjének újraindításakor hároméves tervet dolgozott ki. Akkor az első évben egy szériaközeli kocsival néhány versenyen indult, majd tavaly már egy valódi versenyautóval a sebesség megszerzése volt a cél az évad összes futamát teljesítve. Idén a terv szerint egy újabb lépcső következik.

"Tavaly az év második felére megjött az életkedvünk, kezdtünk jól menni. Idén magasabbra helyezzük a lécet. Szeretnénk megnyerni a bajnokságot" - summázza a lényeget Kőváry Barna. "Úgy gondoljuk a csapattal együtt, hogy ha valamikor áll a zászló, az most van. Szereztük tapasztalatot, van megfelelő autónk, itt az ideje, hogy odategyük magunkat."

Barna idén is egy Renault Clio R3-assal indul a bajnokságban, amely a tél folyamán újjá született. Ami azonnal látszik, hiszen a korábbi kék helyet most szép fehér az autó. Új nevet is kapott: Hópihe

Ennél azonban több van itt: kikerült belőle a korábbi bukócső, homokfúvással teljesen letisztították a kasztnit, majd nulláról építették fel. Megújult a futómű, a motor, a váltó és egy a Renault Sportéval megegyező bukócső került az autóba, így külföldön is, akár az IRC-ben is indulhat.

"Ezúttal a motorját arra az emberre bíztam, aki anno Trabantomban egyedüliként volt képes olyat építeni, ami nem robbant szét alattam. Úgy tűnik, hogy Országh Zsolti a Renault-hoz is ért. Hibátlan a gép." - mondta el Barna.

Nem elég a jó versenyautó, azt ki is kell használni. Ezért egy izgalmas újítással készül az alakulat az idei évre, Bútor Robi is velük tart. Mérnökként dolgozik az autón, segít azt beállítani. Máris túl vannak két közös teszten, ahol a sokszoros magyar bajnok és Schéfer Zoli, versenymérnök állították élesre a Cliót.

"Amikor beültünk egymás mellé a Robival, kiderült, nagyon hasonló a vezetési stílusunk, ezért jól tudunk együtt dolgozni. Egy lezárt útszakaszon fotocellával mértük az eredményességet. Elsőre a Robi azt mondta, hogy vezethetetlen az autó. Fél nap után azonban eljutottunk oda, hogy a Robi képes lett konstans, 2-3 századon belüli, egyenletes időeredményre a Clióval" - mesélt a tesztről Barna.

"Ezután ültem bele én, sikerült hoznom ugyanazokat az időket, sőt a végére gyorsultam is. Vagyis az autó beállítása nekem is fekszik. Most már csak az a kérdés, hogy tudom-e hozni ezt a teljesítményt 27 kilométeren keresztül és fejben össze tudom-e rakni az egész ralit.

Persze így sem számít könnyű menetre a csapat, hiszen az R3-as kategóriában komoly autók és ügyes pilóták indulnak. Ugyanakkor idén lehet minuszolni, azaz a legrosszabb eredmény nem számít bele a bajnokság értékelésébe, kivéve az utolsó versenyt, a támogatóknak köszönhetően viszont a páros az összes versenyen indul, ami szintén segíthet.

2009-ben is Szentiványi Szabolcs diktálja az itinert a Clióban. A két trabantos fenegyerek tavaly már beletanult az R3-hoz megfelelő pályafelírásba, idén már csak használniuk kell a tapasztalatot. A tél folyamán, hogy formában maradjanak, számos alkalommal együtt autóztak a Pilisben. "Ha a Szabi bírja mondani, én elmerem hinni és fejben ott tudok lenni, akkor ennek nagyon jónak lenni" - mondta a versenyző, aki azért kicsit tart az évad első futamától.

"Az utóbbi két évben az Eger-ralit nem sikerült befejezni. A főtámogatónk azt mondta, hogy eddig mindig elindult Egerbe, de félúton vissza kellett fordulnia, mert hívtam, hogy felesleges jönnie, ezért most le sem jön. Tehát a rossz óment kiiktattuk" - mondta viccesen a hétvégén következő futamra utalva Barna.

"Imádom az Eger-ralit. Nagyon jó minőségű pályákról van szó, ugyanakkor megyünk dobálós, pattogós részen is. Gyorsan akarunk menni, hogy a lehetőségekhez képest az élmezőnyben végezzünk. Nagyon várom a rajtot, szombat reggelt akarok" - zárta gondolatait Kőváry Barna.

Barna barátja a Start autós magazinban megismert Karvai Sándor is ott lesz a hivatalos, pénteki rajtceremónián Egerben. A vak férfi Semmi-Kis Tünde szépségkirálynővel együtt vezeti majd fel a párost.

Kőváry Barna