Cunico újra a pályán

Március 23.
Győzelemmel tért vissza a versenypályákra az olaszok legendás versenyzője, Gianfranco Cunico, 52 évesen futamgyőzelmet szerzett egy 2007-es Fucus WRC-vel.

Az ifjú Cunico húszévesen, 1979-ben kezdte pályafutását, a világbajnokságon két évvel később, egy Ford Fiestával tette le névjegyét. Már ekkor felfigyelt rá a Lancia csapata, és 83-ban már egy 037-sel kergethette ellenfeleit. A Lancia-s kitérő után 88-ban tért vissza a kék oválhoz és különböző típusokkal 10 éven keresztül hű maradt hozzá. Nevére akkor kapta fel fejét igazán a nagyvilág, amikor 1993-as Sanremo Rallyn, privát színekben hódította el a világbajnoki futamgyőzelmet. A Martini-s ruhába öltöztetett Escort máig is a világ egyik legszebb raliautója, de nemcsak szép, sikeres is volt, Franco a Cosworthal 1994 és 96 között sorozatban három olasz bajnoki címet szerzett.

Cunico 1999-ben intett búcsút a Fordnak, pályafutását az Aimont Racing Subarujával folytatta. A váltás nem okozott gondot, 2000-ben és 2001-ben murva bajnoki címekkel lett gazdagabb. Ezt követően szinte mindent kipróbált, ment Szuper 1600-os Clioval, N-es Mitsubishikkel, de még dízel Ibizával is, az utóbbi időkben azonban már inkább csak Historic versenyeken tűnt fel.

Az 52 éves Cunico azonban még mindig érzi magában a tüzet, és úgy döntött, idén ismét harcba száll az olasz International Rally Cup néhány állomásán, és a nagy IRC Sanremo-i állomásán is ott szeretne lenni. A bemelegítésre az elmúlt hétvégén került sor, a Ronde del Grifo futamon, ahol tíz év után ismét egy csúcskategóriás Fordban láthattuk. Cunico az Errepi Racing 2007-es Focus WRC-jével állt rajthoz, és megmutatta, hogy nem felejtett el vezetni, két ugyanilyen Focust megelőzve, győzelemmel tért vissza.

Fri