Ezüsttel kezdett Szabó G.

Március 15.
Rosszul indult de jól végződött Szabó Gergő idei első versenye a Román Bajnokságban, Geri az abszolút második helyen érkezett célba a brassói szezonnyitón.

A Brassói TESS Rallyval vette kezdetét a Román Bajnokság 2009-es pontvadászata, amiről nem hiányozhatott a tavalyi ezüstérmes Szabó Gergő-Köhler Zoltán kettős sem. Az idei TESS Rallyt nyugodtan nevezhetjük a románok Montéjának, a mezőnynek havas-jeges hegyi aszfaltpályákon kellett döntenie az első hely sorsáról. A mezőnynek, amelyre idén sem lehetett panasz, az olasz Tempesta egy szuper kétezres Peugotval erősített, Daniel Ungur egy N15-ös Imprezát szerzett valahonnan, a mitsus brigádban pedig ott volt a bajnoki cím védője, Jarkko Miettinen és a korábbi bajnok Bogdan Marisca is.

Geriék óvatosan kezdtek a trükkös pályákon, a kelletténél picit talán óvatosabban is, a nyitó szakasz után a 16. helyen szerénykedtek. A tapogatózásnak a harmadik gyorson vetettek véget, amikor egy abszolút idővel egy csapásra az összetett második helyen találták magukat. A nap második felében havas gumira szavazva további két szakaszgyőzelmet is arattak, az első nap végére így két másodpercen belülre kerültek az élen álló Porciteanuhoz képest.

Csupán két gyorsaságit illesztettek a szervezők a vasárnapi programba, ugyanazon pályát oda-vissza kellett teljesíteni. Gergő bevallása szerint picit félrenyúlt a gumiválasztásnál, Porciteanu így könnyedén hozta mindkét vasárnapi szakaszt és szerezte meg első győzelmét. Párosunk 12 másodperces hátránnyal a második helyen érkezett célba. Prociteanu és Gergő alaposan ellépett a mezőnytől, a Manuel Mihalache - Soos János duó már percen túli hátránnyal érkezett a harmadik helyre. Tempesta Super 2000-es debütálása egy negyedik helyre volt elég, Bogdan Mariscának ezúttal csak az ötödik hely jutott. Ennél is rosszabbúl járt a futam tavalyi győztese, Jarkko Miettinen, a finn fiú a szombati utolsó gyorson az árokban végezte.

TESS Rally végeredmény:
1. Valentin Porcisteanu/Dan Dobre, Mitsubishi Lancer E9 (N4) 56.22,4
2. Szabó Gergő/Köhler Zoltán (H), Mitsubishi Lancer E9 (N4) +12,0
3. Manuel Mihalache/Janos Soos, Mitsubishi Lancer E9 (N4) +1.07,4
4. Marco Tempesta/Dorin Pulpea, Peugeot 207 S2000 +1.35,6
5. Bogdan Marisca/Sebastian Itu, Mitsubishi Lancer E9 (N4) +1.48,2
6. Cristian Toganel/Iulian Danut Bordea, Subaru Impreza N10 (N4) +4.50,5
7. Jean Tatu/Levente Csegzy, Subaru Impreza N11 (N4) +4.52,9
8. Alexandru Mitroi/Sorin Colceriu, Honda Civic Type R +6.36,0
9. Ernest Mulner/Eugen Pop, Skoda Fabia RS TDI +6.47,8
10. Lucian jr Girbacea/Mihai Lazarescu, Citroen C2-+7.02,6

Kép: RallyPhoto.ro
Fri