Meglépett Ketomaa

Február 22.
Salo és Katajamaki kiesése után sima Ketomaa győzelemmel ért véget a finn bajnokság második állomása. A verseny sztárvendége, Kimi Raikkönen közel állt a bravúrhoz, végül a 17. helyen ért célba.

A finn szurkolók tudhattak valamit, hiszen már a Vaakuna Ralli rajtját megelőzően Jari Ketomaa-t kiáltották ki első számú esélyesnek annak ellenére, hogy az elmúlt négy havas futam mindegyikén Juha Salo diadalmaskodott. A legnagyobb finn rali portál olvasói egyhangúlag Ketomaa, Salo befutót tippeltek, a verseny F1-es sztárját pedig a 6-8. hely környékére várták.

Rácáfolva a kétkedőkre Juha Salo ugrott az élre az első gyors után, aki mögött a szokásos tumultus alakult ki, 5 tizeddel később Ketomaa érkezett célba, mögötte Katajamaki 3 másodperccel lemaradva következett. A második szakaszon Ketomaa visszavágott, két tizedre csökkentette Saloval szembeni hátrányát. Ekkora már csak ketten maradtak a győzelemért vívott harcban, Kosti Katajamaki ugyanis meghempergette Mitsubishijét. Igaz nem vesztett sokat, de a 20 másodperces hátrány már nem tűnt ledolgozhatónak, sőt a negyedik gyorson a verseny feladására kényszerült. Az első hely sorsa sem volt sokkal tovább kérdéses, Salo ugyanis a harmadik gyorson műszaki hiba miatt volt kénytelen búcsúzni. Ketomaanak így már csak egyetlen feladata maradt, célba kellett érni. Szintén a verseny első harmadában búcsúzott Janne Tuohino, ő a harmadik gyorson repült le az útról úgy, hogy nem volt képes visszatérni és ugyanitt búcsúzott a szuper kétezres Peugeot-t kormányzó Jukka Hiltunen is.

Szárnyalt viszont Kimi Raikkönen, a második rali versenyét teljesítő pilóta az abszolút hatodik helyért vívott komoly harcot Teemu Arminennel, a pontszerzés végül meghiúsult, Kimi az utolsó előtti gyorsaságin megtapasztalta milyen érzés hat percig küzdeni azért, hogy a nézők visszategyék a pályára. Ha pontot nem is szerzett, legalább második rali versenyét is befejezte, a mezőny egyharmadának ez sem sikerült.

Ketomaa mögött, a Pirelli Star Driver program részese, Jarkko Nikara érkezett a dobogó második fokára, a bronzérmet pedig Jussi Valimaki nyakába akasztották

1. Jari Ketomaa/Miika Teiskonen, Subaru Impreza N14 56.19,4
2. Jarkko Nikara/Petri Nikara, Mitsubishi Lancer E9 +27,8
3. Jussi Valimaki/Marko Sallinen, Mitsubishi Lancer E9 +49,2
4. Kristian Sohlberg/Peter Flythström, Subaru Impreza N14 +1.01,1
5. Jukka Ketomaki/Jarkko Alanen, Mitsubishi Lancer E9 +1.05,7
6. Teemu Arminen/Seppo Varmavuo, Subaru Impreza N14 +1.45,1
7. Marko Kakko/Tuomo Hannonen, Mitsubishi Lancer E9 +2.13,7
8. Joni Nikko/Aki Suutarinen, Mitsubishi Lancer E9 +2.24,7
9. Tommi Luostarinen/Jari Nukarinen, Mitsubishi Lancer E9 +4.04,2
10. Riku Tahko/Juha Koljonen, Mitsubishi Lancer E9 +4.30,6
... 17. Kimi Raikkönen/Kaj Lindström, Fiat Grande Punto S2000 +8.09,4

A bajnokság állása: 1. Ketomaa 31, 2. Valimaki 25, 3. Salo 24, 4. Katajamaki 20, 5. Ketomaki 18, 6. Nikara 12

Fri