Norvég Rally 3. nap: Loeb, Hirvonen, Latvala

Február 15.
Megőrizte idei százszázalékos teljesítményét Sebastien Loeb, Írország útán Norvégiában is maximális pontot szerzett. A mezőny két magyar résztvevője, Szabó Gergő és Pénzes Zsolt is felállhatott a céldobogóra.


Sebastien Loeb

Nem maradtunk izgalom nélkül a Norvég Rally befejező napján sem, hajrájához érkezett Sebastien Loeb és Mikko Hirvonen győzelemért vívott harca. A fiúknak kora reggel mindjárt a verseny leghosszabb szakaszán, a 30 kilométeres Valer-i gyorson kellett egymásnak veselkedniük. Mikko annak rendje és módja szerint küldte át a Focust a nyitó szakaszon és a verseny folyamán először, öt másodpercet is meghaladó előnyt írhatott jóvá. Igenám, csak hogy Loeb sem ült a babérjain és a Fordosok legnagyobb megdöbbenésére, Seb a következő 13 kilométeres Elverum-i szakaszon visszaadott Hirvonennek hatot! Mikko a kör utolsó próbatételén ugyan megint hozott egyet Loebön, de ez is csak ahhoz volt elég, hogy úgy térjenek vissza a szervizparkba, ahogy reggel elhagyták.


Mikko Hirvonen

Mikko a második körben is megkísérelte a lehetetlent, Valer ismét az övé volt, másodszorra hat és felet tudott hozni Loebön. Jött a retteget Elverum, ahol Hirvonen csak fél másodperccel volt gyorsabb délelőtti idejénél de ez is elég volt, hogy egy hajszállal ismét megelőzze a franciát. A záró szakaszon Hirvonent még mindig nyolc másodperc választotta el az első helytől. Csakhogy a finisben Loeb toldotta meg előnyét két szekundummal, ezzel Írország után Norvégiában is győzelmet könyvelhet el. Hirvonen a bajnokságban feljött a második helyre, két verseny után hat ponttal lemaradva a százszázalékos Loebtől.


Jari-Matti Latvala

Senkitől és semmitől sem zavartatva érkezett meg a harmadik helyre Jari-Matti Latvala és ahogy a dobogósok közt, úgy a további pontszerzők névsorában sem történt vasárnap változás. Henning Solberg megismételte írországi negyedik helyét, ezzel a ponttáblázaton is közvetlenül a dobogósok mögött tartja magát. Dani Sordonak Norvégia havas pályáin egy abszolút ötödik helyre futotta erejéből, Petter Solberg pedig három pontot szerzett első Citroenes versenyén. Loebhöz és Henning Solberghez hasonlóan Matthew Wilsonnak is sikerült a duplázás, a fiatal brit versenyző újabb két egységgel gyarapította pontjainak számát. Megszerezte első Stobartos pontját Urmo Aava, az észt versenyző az abszolút nyolcadik helyen érkezett célba.


Patrik Sandell

Kettős győzelmet ünnepelhet a Norvég Rally céljában a Red Bull, Patrik Sandell első világbajnoki versenyén győzelemhez segítette a Skoda Fabia S2000-et. A dobogó második fokára a hazaiak kedvence Eyvind Brynildsen állhatott fel, a harmad helyet Martin Prokopp gyűjtötte be.

Szabó Gergő teljesítette elsődleges célkitűzését, a Norvég Rally egyetlen gyorsaságija sem tudott kifogni rajta, a célba a kiváló abszolút 24. és az N csoport kilencedik helyén érkezett, Pénzes Zsolti pedig az összetett 29. és a csoport 14. helyével térhet haza. Mindkettejüknek gratulálunk!

A Norvég Rally első napjának TV-s összefoglalója:
vasárnap, EuroSport 23:00
hétfő, EuroSport 01:00

Fri