Norvég Rally 1. nap: Loeb, Hirvonen, Latvala

Február 13.
Privát Skodával is lehet még világbajnoki szakaszgyőzelmet szerezni, PG Andersson meg is mutatatta hogyan.


Sebastien Loeb

Hamarban hamar helyre állt a rend, vagyis a pénteki első gyorsaságiig tartott Petter Solberg tündöklése. A Norvég Rally első igazi gyorsaságiján a két gyári csapat autói foglalták el a dobogós helyeket, Hirvonen, Loeb, Latvala sorrendben. A vezetést az eddigi egyetlen Norvég Rally győztese, Mikko Hirvonen ragadta magához, de hiába nyert meg hármat a délelőtti kör négy gyorsaságijából, előnye még a három másodpercet sem érte el. Sebastien Loeb ugyanis minden szakaszon szorosan követte, sőt a Kirkenaer-i szakaszon meg is előzte finn vetélytársát.


Mikko Hirvonen

Azok után, hogy Jari-Matti Latvala tavaly a Svéd Rallyn megszerezte pályafutása első világbajnoki futamgyőzelmét, mindenki a verseny egyik nagy esélyeseként tartotta számon a fiatal finnt. Ő azonban egy picit álmosan kezdett, és a déli szervizparkig majd félperces hátrányba került. Érezte ezt ő maga is, a szünetben le is küldött egy levest és egy kávét. A hatás nem maradt el, Jari-Matti a délutáni szakaszokon elkezdte ledolgozni hátrányát Hirvonennel és Loebbel szemben. Per-Gunnar Andersson valószínűleg dupla kávét kért az ebédszünetben, ettől annyira felpörgött, hogy az első délutáni gyorson a Skoda Fabia WRC-vel megszerezte pályafutása első szakaszgyőzelmét, majd hogy nyomatékosítsa, nem véletlenül történt, rögtön ment még egy abszolútot. Eközben Hirvonen aprként növelgette Loebbel szembeni előnyét, de a finn állítása szerint a záró szakaszra teljesen elfogytak alóla a gumik (taktikáról szó nincs), Loebnek pedig ennyi elég is volt hogy az élre ugorjon.


Jari-Matti Latvala

Az ötszörös világbajnok nyomában szombaton így a két gyári Ford autózhat ezt követően érkezik csak csapattársa, Dani Sordo. Petter Solberg pénteken még sikeresen tartotta a legjobb nem "gyári” pilótának kijáró ötödik helyet, de szombaton komoly csata vár rá, PG Andersson a lehető legkisebbre csökkentette Petterrel szembeni hátrányát. Érdemes lesz figyelni a rali második napján az eddig váltógondokkal küzdő Henning Solbergre, az idősebbik Solberg fivér eltökélt szándéka felküzdeni magát a dobogóra, ezért holnap a határon fog autózni! A Norvég Rally első napjára is átmentette Írországban mutatott jó formáját Matthew Wilson, a Stobart britje az értékes nyolcadik helyről várhatja a folytatást.


Patrik Sandell

Nem kellett sok idő, hogy becenevet kapjon a Skoda szuper 2000-es Fabiája, maga a pilóta Patrik Sandell nevezte el "doboznak”. Sandellnek hamar a szívéhez nőtt új autója, a svéd pilóta az első nap bebiztosította vezető helyét a PWRC-ben, két perces előnyt autózott össze a nap nyolc gyorsaságiján. A második helyre a hazai Eyvind Brynildsen futott be, a Mitsubishi debütánsa az EVO X-es Mitsubishi és Armindo Araujo a harmadik helyen mutatkozott be.

Mindkét magyar párosunk sikeresen teljesítette kitűzött célját, különösebb gond nélkül teljesítették az első versenynapot, korábbi N csoportos bajnokunk, Szabó Gergő az abszolút 24., Pénzes Zsolti pedig a 35. helyről várhatja a folytatást.

A Norvég Rally első napjának TV-s összefoglalója:
EuroSport 23:00

Fri