WRC-k közt a legjobb!

Február 7.
Az összetett negyedik és a WRC-k közti első helyen fejezte be a Liburna Ronde Terra futamot ifjabb Érdi Tibor és Penderik László.

Ahogy a Raceday sorozat legutolsó állomásán, a Prealpi Mastershown, úgy a Liburna Ronde Terra futamon is szakadó eső köszöntötte a vasárnap reggel rajtoló mezőnyt. Azt a mezőnyt, mely eddig messze a legerősebbnek tekinthető a sorozat történetében, a nevezési listán számos olyan pilótát találunk, akiket itthon sem kell bemutatni. Igaz, a rajtnál a létszám nem volt teljes, mivel a korábbi nemzeti bajnok, Paolo Andreucci az utolsó pillantaban lemondta részvételét. Ott volt azonban a bajnoki cím védője, Luca Rossetti és a Subaru Kupa 2008-as bajnoka, Daniel Batistini.

Mivel a szakadó eső szinte szétmosta a 10 kilométeres pályát, a verseny jellege sokkal inkább hasonlított iszapbirkózásra, mint rali futamra. A nyitó szakaszon a rutinos róka, Giovanni Manfrinato volt a leggyorsabb, akit a mezőny egyetlen magyar párosa, Érdi Tibi és Penderik Laci követett a második helyen! Luca Rossettinek alaposan meggyűlt a baja a nyitó szakasszal, a gyári Grande Puntot szervo nélkül kormányozva, az abszolút 28. helyen ért célba.

Az időjárás nap közben sem könyörült, a második körre tovább romlott a pálya állapota. Tibiék azért lassultak még egy picit, mert ezen a gyorson át kellett kapcsolniuk a kormányváltót a hagyományos botra. A célba így is a nyolcadik legjobb idővel érkeztek, WRC-vel pedig itt sem lehetett elverni őket. Igaz a dobogóról lecsúsztak mégsem volt veszve semmi, mivel a verseny négy szakaszából csak a legjobb hármat értékelik a szervezők.

Harmadik nekifutásra Tibi ismét villantott egy dobogós időt, ezúttal Daniel Batistini volt a leggyorsabb, és Paolo Ciuffi érkezett a második helyen. Az utolsó szakaszon a dobogó volt a tét, ehhez Tibiéknek két másodperccel kellett jobb időt autózni a szimplán csak DEDO-ként nevezett olasznál. Ez sajnos nem sikerült, hiszen a hazai pálya előnyét kihasználva DEDO tudott adni egyet nekik, párosunknak így meg kellett elégednie az abszolút negyedik hellyel.

Emeljük kalapunk Tibi és Pölő eredménye előtt, hiszen ezen a versenyen WRC-vel náluk gyorsabban senki nem talált célba. A Raceday sorozat nyitófutamának győztese, Paolo Ciuffi 14 másodperccel maradt el a magyar párostól, a román bajnokság harmadik helyezettje, Marco Tempestini pedig Tibiékhez képest már közel egy perces hátránnyal érkezett célba. Az abszolút dobogóról 2,3 másodperccel csúsztak le! Mindezt úgy, hogy Tibi először versenyezett Olaszországban!
Gratula!

Liburna Ronde Terra Végeredmény:
1. Giovanni Manfrinato/Michele Manfrinato, Mitsubihi Lancer E9 (N4) 27.27,3
2. Daniele Batistini/Giacomo Morganti, Peugeot 207 S2000 +13,9
3. 'DEDO'/Massimo Daddoveri, Peugeot 207 S2000 +19,7
4. ifjabb Érdi Tibor/Penderik László (H), Subaru Impreza S9 WRC +22,0
5. Paolo Ciuffi/Mirko Goggioli, Peugeot 206 WRC +36,1

Fri