Külön bajnokságban a WRC-k

Február 5.
Az RSB végre hivatalosan is bejelentette, hogy a Wolrd Rally Carok, egy külön bajnokság keretében, idén is rajthoz állhatnak.

1. számú RSB tájékoztató

Tisztelt Versenyzők!
Az RSB az alábbiakban ad tájékoztatást a 2009. 01. 12-i ülésén történtekről:

1. Az RSB ülés napirendi pontjainak tárgyalása előtt Ferjáncz Attila tájékoztatást adott az Elnökség RSB-t érintő álláspontjáról, majd jó munkát kívánt a Bizottságnak.

2. Szintén napirenden kívül Dudás Gy. Kokó megköszönte Holczer Dániel eddig elvégzett munkáját és tájékoztatta, hogy a jövőben nem tart igényt szolgálataira. Holczer Dániel ezt követően elmondta, hogy az ülés folyamán tájékoztatta volna a Bizottságot arról, hogy nem kívánja tovább ellátni RSB-n belüli feladatát.

3. Elfogadásra került az előző ülés emlékeztetője.

4. Dudás Gy. Kokó beszámolt arról, hogy Dicsa Tibor nem tudja vállalni tovább a Rallye Bizottsági tag tisztséget. Az RSB vezetője javasolja az IB-nek dr. Szél Attila kinevezését a Rallye Bizottság tagjának.

5. Döntés született arról, hogy a média munka koordinálására keresse meg a Bizottság a megfelelő személyt, hisz a feladat ellátására nagy szükség van.

6. A 41. Allianz Rallye felügyelői által hozott kizáró határozatok ellen benyújtott fellebbezéseket 2009. 01. 06-án vizsgálta a Fellebbviteli Bizottság. Ezen vizsgálat eredményét áttekintette az RSB, miszerint a Corvin SE által beadott fellebbezés alaki hibák miatt elutasításra került, az Asi Rallye Club, a Ba-Ro Motorsport és a Grámán Rallye Team fellebbezését viszont nem tudta érdemben vizsgálni az eljáró bizottság, mivel a fellebbezési díj nem került befizetésre.

7. Az RSB kéri az Elnökség közbenjárását annak érdekében, hogy az autósport is kerüljön a kiemelt kockázatú rendezvények körébe, valamint, hogy a sportrendszám kerüljön kiadásra.

8. Ezek után a Bizottság tagjai hosszasan egyeztettek a 2009. évi bajnokságok, kupák kiírásának rendszeréről. Megállapodás született abban, hogy a diesel üzemű versenyautók 2010-ig a szorzó nélküli hengerűrtartalom szerinti géposztályban kerülnek értékelésre, de 2010-től már csak az abszolút, a csoport és a kiírásra kerülő Diesel Kupában szerepelnek. Az „R” csoportba tartozó versenyautók a megszokott értékeléseken túl 2009- től az „R” csoport Kupában is részt vesznek, mely kupa csak az év végén kerül díjazásra. Meghatározásra került a bajnokságok éves értékelésének alapelve: 7 vagy több értékelhető futam esetén az éves értékelésben a 6 legjobb eredményt kell figyelembe venni. Kevesebb értékelhető verseny esetén valamennyi eredményt figyelembe kell venni az I. osztályú Bajnokságok és a Rallye2 Bajnokság vonatkozásában. Az utolsó futam nem hagyható el azon versenyzőknek, akik azon a futamon nem rajtolnak el.

9. A Bizottság továbbra is Büki Ernőt bízza meg a szabályismereti vizsgák szervezésével és a lebonyolítás koordinálásával. A gépkönyvezési időpontok ismeretében kiadásra kerülnek a 2009. évi szabályismereti vizsga időpontok is, a megszokott módon, területi (Budapest, Miskolc, Pécs Veszprém) felosztásban.

10. Összeállításra került az IB felé jóváhagyásra a Rallye versenyeken felkérhető versenyigazgatói lista.

11. Megállapításra került a 2009. évi Rallye válogatott keret. A keret összeállításának alapelve: a 2008-as

ORB géposztály győztes pilóták.
"ASI"
Dibusz László
Hideg Krisztián
Hoffer Zsolt
Janzer György
Kakuszi Zsolt
Keller Péter
Keszler Mátyás
Német László
Rimár Tamás
Spitzmüller Csaba

A junior válogatott keret tagjai:
Botka Dávid
ifj. Érdi Tibor
Gyarmati Ariel
ifj. Kanyik Antal
Sós Nacsa Gábor

12. Egyeztetésre kerültek az RSB 2009. évi költségvetési alapelvei.

13. Elfogadásra került az RSB I. féléves ülésterve. Az RSB az alábbiakban ad tájékoztatást a 2009. 02. 02-i ülésén történtekről:

1. Elfogadásra került az előző ülés emlékeztetője.

2. Elfogadásra került az Országos Rallye Utánpótlás - RTE Bajnokság és az Amatőr Rallye Kupa kiírása.

3. Az RSB úgy döntött, hogy a Szövetség rendezvényeinek és rendezőinek védelmében fokozottan ellenőrizni fogja a "tiltott versenyek" szabályaiban foglaltakat, különös tekintettel a versenyzőkre és a sportbírókra.

4. Javaslatot tesz az RSB arra, hogy a hivatalos versenynaptárban szerepeljenek az ARK és ORUB versenyek is.

5. Egyeztetésre kerültek az RSB marketing és média tervei, valamint a tervek megvalósításához szükséges lépések formái.

6. Áttekintésre került a Start Autó Eger Rallye előzetes versenydokumentációja.

7. A munkacsoportok beszámolóiban Barna György tájékoztatást adott a Historic Bajnokságban érintett versenyzők 2009. 01. 31-én tartott egyeztetéséről, az ott született javaslatokról. Somogyi Pál tájékoztatást adott a Rallye2 munkacsoport előzetes megbeszéléséről. Kéri a Rallye2-es versenyzőket, hogy javaslataikkal, problémáikkal forduljanak hozzá bizalommal a 20/968-31-21-es telefonszámon.

8. Dudás Gy. Kokó tájékoztatást adott a díjkiosztó ünnepség szervezésének állásáról.

9. Az elbírálandó versenyzői licencigénylések kapcsán kialakításra került egy három tagú bizottság, melynek tagjai meghozzák a szükséges döntéseket.

10. Összeállításra került az RSB javaslata a felügyelői lista vonatkozásában.

11. Kassai András tájékoztatást adott a 2008. évi költségvetés zárása utáni eredményről, valamint megállapításra kerültek a 2009. évi alapelvek.

12. Hosszas egyeztetés után kialakításra került a 2009. évi RVSZ, valamint véglegesítésre került annak szövegezése. A Bajnokságok az alábbi alapelvek szerint kerülnek kiírásra:
- a A versenyeken az NYRB-ben és ORB-ben induló versenyzők együtt kerülnek értékelésre, a 2008-as évadhoz hasonlóan.
- b Az évad versenyein elért eredmények alapján az indulók két bajnokság
értékelésében kapnak pontokat.
- c A két bajnokság az alábbi táblázat alapján kerül kiírásra:

Magyar Köztársaság Nyílt Rallye Bajnoksága (NYRB)
WRC
A/8
A/7 (az ORB-ben nem értékelhető indulók)
H/9
H/10
A/7 (FIA Regionális Bajnokságainak kiírása szerint)

Országos Rallye Bajnokság (ORB)
A/6
A/5
N/4
N/3
N/2
N/1
S1600
S2000
R csoport Kupa
SUZUKI SWIFT Kupa

- d Az Országos Rallye2 Bajnokságban a 2008-as évnek megfelelő géposztályok kerülnek kiírásra.
e Kisebb változtatásokkal kiírásra kerül az Országos Historic Rallye Bajnokság.

13. Bővebb információ a bajnokságokról ill. a 2009. évi RVSZ hamarosan letölthető lesz honlapunkról.

Budapest, 2009. 02. 02.
Dudás Gy. Kokó sk.
RSB vezető