Ír Rally: Loeb, Sordo, Hirvonen

Február 1.
Sebastien Loeböt és a Citroent a legkevésbé sem zavarta össze, hogy idén Írországban indul a szezon, a franciák kettős győzelmet arattak a 2009-es szezonnyitón.

Loeb a rali harmadik gyorsaságiján szerezte meg a vezetést, rögtön félperces előnyre szert téve üldözőivel szemben. Bár a számok alapján úgy tűnhet Seb simán szerezte meg pályafutása 48. világbajnoki futamgyőzelmét, Loebnek voltak meleg pillanatai, két alkalommal is Fortuna istennő jelentős közbenjárására volt szüksége ahhoz, hogy egyáltalán célba érjen. Az utolsó előtti szakaszon 60 métert csúszott keresztbe az úton, de az istennő jó munkát végzett, Loebnek még időveszteséget sem nagyon kellett elkönyvelnie. Győzelmével Sebastien a Német Rally mellett Írországban is egyeduralkodó, igaz itt még csak második sikerét könyvelhette el.

Kiváló munkát végeztek a Citroenesek, a második helyre spanyol versenyzőjük, Dani Sordo érkezett. A spanyol fiú sikeresen vívta meg csatáját Mikko Hirvonennel, Dani a célba már kényelmes, bő félperces előnnyel érkezett. A Citroen így kettős győzelemmel kezdte az évet, amire szüksége is lesz, hiszen Norvégiában korábban még pontot sem tudtak szerezni.

Mikko Hirvonen ugyan csak a harmadik helyet szerezte meg az Ír Rallyn, ő azonban ezzel is elégedett, hisz az a verseny következik, amit világbajnoki futamként rajta kívül még senkinek sem sikerült megnyerni. Mikko 2007-ben Marcus Grönholmot is maga mögé utasította az első Norvég Rallyn, az megszerzett hat ponttal a zsebében okkal bizakodó a szezon egyetlen havas futama előtt.

A verseny utolsó napjára csupán a negyedik-ötödik helyezések kérdése maradt eldöntetlen, a Citroenre váltó Chris Atkinson és a Stobartos Henning Solberg harcolt az öt pontért. A napot az norvég kezdhette kedvezőbb helyzetből, de Atkinsonnak vasárnap egy gyorsasági is elég volt a helycseréhez. Henning azonban nem adta fel, Atko pedig egy gyorssal a vége előtt hibázott, Chris így kénytelen volt visszaadni Solbergnek a negyedik helyet.

Az IRC monacói győztese, Sebastien Ogier második WRC-s világbajnoki futamát teljesítette Írországban, a fiatal francia tapasztaltszerző körútjának második állomásán, a három világbajnoki pontot érő abszolút hatodik helyen finiselt. Sosem kezdte még ilyen jól a szezont Matthew Wilson, aki a bajnokság hetedik helyéről várhatja a folytatást. Megszerezte pályafutása első világbajnoki pontjtát Khalid Al-Qassimi, a Ford harmadik gyári autójával a nyolcadik helyen érkezett célba.

Magabiztos győzelmet aratott a Citroentől a Suzukihoz pártoló Aaron Burkart, a német versenyző a rali első felében Hans Wejisszel vívott késhegyre menő csatát, a holland azonban hibázott, Burkart így senkitől sem zavartatva érkezett az első helyen célba. A második helyre a cseh Martin Prokop érkezett, Simone Bertolotti már kilenc perc hátránnyal következett a junior bajnokság harmadik helyén.