Beértek a sűrűjébe

Január 12.
Dakar Rally 2009
Serena - Copiapo
9. szakasz

A szervezők csak trilógiának nevezik azt a három legnehezebb napot, amelyen a leginkább elvérezhet a mezőny. A 9. szakasz volt az első ilyen nap.

A Föld legszárazabb sivatagaként emlegetett Acatama sivatagban folytatták ma útjukat a Dakar Rally résztvevői. Minden bizonnyal így is van, hiszen a szervezők ismét módosítottak a szakaszon és a mai programból kivették az utolsó 20 kilométert. Arra hivatkoztak, hogy a szakasz végén található dűnéken a nagy forróság miatt annyira száraz az egyébként is nagyon finom szemcséjű porhomok, hogy instabillá vált a homokdűnék talaja. Mivel a szakasz enélkül is nagyon nehéznek ígérkezett, nem akarták kitenni annak a versenyzőket, hogy kifáradva a pálya végén még elássák magukat és éjszakába nyúló mentés tegyen pontot a nap végére.

329 jármű kapott rajtidőt, de végül csak 320-an álltak a rajtvonalnál, azaz a mezőny 64%-a volt még versenyben reggel. Az autósok élén még mindig a három gyári Volkswagen áll. Elől a spanyol Matador Carlos Sainz, őt követi a sorban az amerikai Marc Miller, a harmadik hely bitorlója pedig a dél-afrikai Giniel De Villiers. "Majd" egy órás késéssel Sainz mögött tartja a negyedik helyét Joan Nani Roma. Egyetlen csatasorban maradt gyári Mitsubishi pilótaként megígérte, hogy az élenjáró Sainz nagy küzdelemre számíthat, mert harcolni fog a dobogó legfelső fokáért.

Az Opel Antara RR-rel versenyző Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős alapjában véve nagyon élvezte volna a mai napot, de ismét történt valami, ami beárnyékolta versenyzőink jókedvét. "Egész jól kezdtük a mai napot, egy sor autót sikerült megelőznünk és feltornáztuk magunkat a 12-13. helyig." - értékelte a napot Szalay Balázs." Aztán a 100. km körül eltévedtünk és közel egy óra hosszat bolyongtunk a zöldben és a hegyekben, mire megtaláltuk a nyomot. Ezután visszaestünk a 64. autó mögé, ahonnan türelmesen ismét elkezdtük előzgetni őket, majd a végére sikerült a 26. helyre felküzdenünk magunkat. Egyébként szuper pálya volt, az eltévedésünk nélkül nagyon jó eredményt sikerült volna elérnünk"

Csütörtökön Szalayék kihagytak két ellenőrző pontot, amiért a páros idejéhez hozzáadtak 12 órát. Nem külön büntetésként kapták, hanem beszámították az idejükbe. Utólag megnézhették a versenybizottság számítógépén, hogy mit hibáztak el, de mindketten úgy vélték, hogy a versenyszabályokat betartva közlekedtek, így megóvták a büntetést. Bár igazat adtak nekik, mégsem vonták vissza összidejükből a 12 órát. Mások is kaptak hasonlóképp büntetést, így be kellett érniük ezzel. A mai szakaszt teljesítve a 26. időt futotta a Szalay Dakar Team egysége, így összetettben felkerültek a 25. helyre.

Holnap folytatódik a trilógia, és jön a feketeleves! A legnehezebb és egyben a leghosszabb szakasz következik, a 686 km-es pályából 666 km lesz a szelektív hossza. A szervizeseknek azonban a legkönnyebb napjuk lesz, hiszen a bivouac nem költözik, a versenyzők egy hurkot tesznek meg és Copiapoba, a kiinduló állomásra térnek majd vissza. Beérnek majd az Acatama-sivatag közepébe, ahol csupa ismeretlen elemmel találják majd szembe magukat. Egyrészt a hatalmas, néhol akár 1 km magas dűnékkel kell megküzdenie a mezőnynek sőt, ezek inkább homokhegyek, mint dűnék, másrészt az extrém forróság, ami miatt megváltozhat a homok tulajdonsága. Így hideg fejjel kell végigversenyezniük a holnapi terepet.

Szalay Dakar Team