Hobbijuk az előzés

Január 11.
Dakar Rally 2009
Jacobacci - Neuquen
8. nap

Tovább folytatódott a küzdelem az Argentína és Chile területén rendezett Dakar Rallyn. A mezőny tegnap Valparaisoban tartózkodott, ahol minden csapatnak alkalma volt felújítani a járműveket és orvosolni a nagyobb problémákat is. Ma szerencsére módosítás nélkül indították útjára a versenyzőket, akiknek egy 294 km-es hegyi szakaszt kellett megtenniük hegynek fel és hegynek le. A pálya tele volt visszafordítókkal és kövekkel tarkított keskeny utakkal, amely gyors és technikás autózást ígért a versenyzőknek. A mai össztáv egyébként 652 km hosszú volt, az elején egy bemelegítő 245 km-es, majd a végén egy levezető 113 km-es összekötő szakasszal.

A Szalay Dakar team egyetlen versenyben maradt egysége, az Opel Antara RR-rel autózó Szalay Balázs és Bunkoczi László a 24. helyen fejezték be a mai szakaszt, így összetettben az 51. helyen állnak. Ez volt az első olyan nap a csapat idei Dakarján, amikor nem történt semmi rendkívüli, még egy árva deffektje sem volt a párosnak. Szalay Balázs így foglalta össze a napi eseményeket: "A 4. km-nél értük utol az első ellenfelünket, majd onnan kezdve elkezdtük élvezni a mai szakaszt. Összesen 26 autót sikerült megelőznünk, a végén már hobbit csináltunk belőle. A motorosokat már nem számoltuk. Az előzések miatt azonban folyamatosan porban autóztunk, ami néha nagyon veszélyes volt. Néha meg is álltunk, mert semmit nem láttunk. Lendületesen autóztunk, annak ellenére, hogy a saját tempónkat csak akkor tudtuk hozni, amikor éppen nem porban mentünk. Örülünk a 24. helynek, mert így holnap nem kell ennyit előzgetni."

Az autós élmezőnyben nem történt semmit változás, az első három helyet még mindig a Volkswagen csapat tudhatja a magáénak. Az élen Sainz, a második helyen De Villiers és a dobogó harmadik fokán a jelenlegi állás szerint az amerikai Marc Miller állna, ha ma lett volna az utolsó szakasz.

Remekül tartja pozícióját a Palik-Darázsi kettős, akik a mai 13. hellyel összetettben a 12. helyen tartózkodnak. Közvetlenül mögötte a 13. pozicióban Zapletal áll a raglistán, aki a magyar licences versenyzők közül a mai legjobb időt tudhatja magáénak és az előkelő 11. helyen fejezte be a szakaszt. Lisziék negyvennegyedikként futottak be a célba, így jelenleg az összetett listán az ötvennegyedikek.

Hétfőn La Serenából Copiapoba jut el a Dakar Rally mezőnye, ahol két napra táboroznak le, hiszen kedden egy hurkot tesznek majd meg a versenyzők. De nézzük is, mi vár rájuk holnap! A Chilében található Acatama sivatagot a világ legszárazabb sivatagaként tartják számon. A résztvevőket holnap ott vetik be a szervezők, összesen 449 km-es mért szakaszon kell bizonyítaniuk rátermettségüket. A szakasz tartalmaz majd sziklás részeket, de a hosszú dűnesorok sem hiányoznak a palettáról.

Szalay Dakar Team