ERC 2009: Toszkánától a francia partokig

Január 11.
Hat országban zajlik az Euro Rally Challenge második évada, ahol jó eséllyel magyar WRC-s párosért is szoríthatunk.

Sikeresnek könyvelik az Euro Rally Challenge szervezői a sorozat első szezonját. A 2009-es bajnokságra hat nemzet 18 futamának szervezői jelezték, szeretnének otthont adni a bajnokság egy-egy állomásának. Pedig a szervezők nincsenek könnyű helyzetben, hisz nagyítóval kell keresni azokat a bajnokságokat, ahol mehetnek a WRC-k.

"Számos megbeszélést folytattunk a szervezőkkel és a nemzeti szövetségekkel.” – avat be a részletekbe Bart Hissink, az ERC koordinátora. „A német szövetség ugyan kitiltotta bajnokságából a WRC-ket, de a kérésünkre a Thüringen Rallyn ezek az autók is rajthoz állhatnak. Sőt, a mi kedvünkért megváltoztatták a verseny időpontját is. De nagyon sok érdeklődést kaptunk Dániából is. A KDAK Rally időpontja szintén amiatt változott, hogy bekerülhessen az ERC naptárjába.”

Euro Rally Challenge 2009
Május 22. - 23.
Sezoens Rallye
Bocholt
Belgium (BE)
Június 12. - 13.
Thüringen Rallye
Pössneck
Németország (DE)
Július 3. - 4.
Rally del Casentino
Bibbiena
Olaszország (IT)
Szeptember 4. - 5.
KDAK Rally
Odense
Dánia (DK)
Szeptember 18. - 19.
Hellendoorn Rally
Hellendoorn
Hollandia (NL)
Október 2. - 4.
Rally la Touquet Pas de Calais
Le Touquet
Franciaország (FR)

A naptár mellett várhatóan a mezőny is erősödik. Erik Wewerst, René és Dennis Kuiperst jövőre is a 2006-os Ford Focus WRC-vel láthatjuk az ERC futamokon. A sorozat egyik értelmi szerzője, a súlyos balesetet szenvedett Mark Van Eldik még nem épült fel teljesen, de a díjkiosztó ünnepségen már ő is megjelent. Mark reméli, hogy 2009-ben ő is bekapcsolódhat Subaru Impreza S12B WRC-jével a pontvadászatba. A 2008-as mezőny nagy részének 2009-ben is tervei közt szerepel az Euro Rally Challenge, így szinte egészen biztosan láthatjuk Jan de Winkelt Renault Clio R3-asával, Michael Pedersent és Janina Deppinget. Belgiumból eddig nem sok jelentkezőt vonzott a sorozat, idén azonban a korábbi bajnok, Pieter Tsjoen is komoly érdeklődést tanúsít az ERC iránt, akárcsak Korda Erik, aki saját Subaru Impreza S12B WRC-jét szeretné csatasorba állítani. A legnagyobb karaván Dániából érkezik, a szervezők 18 dán csapatra számítanak.

Fri