Hidegzuhanyt kapott a bíráktól a Qualisport

Január 10.
Africa Race
2008. december 28. - 2009. január 11.
Marseille - Dakar, 11. szakasz

Hidegzuhany érte a Qualisport kamionos versenyistállót, az Africa Race egyetlen magyar résztvevőjét a verseny 11. szakasza után. A Kovács Miklós - Tóth Tamás - Czeglédi Péter hármas a 118 kilométeres szelektív teljesítése és a szenegáli határ átlépése után a szembesült azzal a hírrel, hogy a versenybíróság meghosszabbította az előző napi táv teljesítésére adott időt, így a riválisok nem kaptak büntetést, a Scaniával versenyző magyarok pedig az élről visszacsúsztak a 3. helyre.

"Miután a versenyigazgató a szakasz nehézsége miatt javaslatot tett és a versenybíróság további információkat szerzett, az FIA szabályzatának 3.5.5. cikkelye (a versenyzők több mint 50 százaléka átlépte a maximum időt) szerint a szakasz teljesítésére adott maximális idő 11 óra 56 percről 12 óra 56 percre növekedett.” - áll a közleményben, amelyet Giorgio Moretti, a versenybíróság elnöke és a testület másik két tagja, René Metge és Roland Therom jegyzett 2009. január 10-én, 18 órakor.

A zárónapon egyébként Kovácsék a 4. időt repesztették Jan de Rooy, Giacomo Vismara és Hans Bekx mögött. Összetettben az Ivecóval versenyző De Rooy vezet 50 óra 13 perc 16 másodperces idejével, a hollandot csapattársa, a DAF-fal induló Hans Bekx követi 8 perc 50 másodperces hátránnyal. A magyarok 30 perc 42 másodperces hátránnyal állnak a 3. helyen, míg az utolsó pozíciót birtokló Vismara lemaradása 1 óra 37 perc 30 másodperc.

Kovács Miklós pilóta:
- Sajnáljuk, hogy ilyen döntés született. Elfogadjuk, azt azonban kissé kifogásoljuk, hogy az előző nappal kapcsolatos döntést csak a másnapi szakasz után jelentették be. Mi úgy tudtuk, hogy több mint egy órás előnnyel indulunk St. Louis-ba, így talán keményebben is mehettünk volna. A De Rooy istálló nagyobb nálunk, ezért picit olyan érzésünk van, hogy nem véletlenül billent a javukra a mérleg. Mi a sportért jöttünk ide és ennek megfelelően a készülünk az utolsó napra is. Néhány kilométer választ el bennünket a dakari céltól, márpedig ha oda eljutunk, azzal elérjük a legfőbb célunkat.

Czeglédi Péter navigátor:
- Alattomos homokkal indult a mai nap, majd gyors részek következtek. Ha már reggel tudunk a bírók döntéséről, talán gyorsabbak is lehettünk volna, így viszont próbáltunk óvatosan menni.

Qualisport