Több mint fél tucat VB-s pilóta a Montén

Január 10.
Miközben a Rally Világbajnokság hanyatlik, tovább erősödik az IRC mezőnye, egy újabb márka és hét korábbi gyári Rally VB-s pilóta vesz részt a sorozat monacói nyitófutamán.

Hosszas tesztelés után idén végre a Skoda is beszáll az IRC-be, vadonatúj szuper kétezres Fabiájukat Jan Kopecky és Juho Hanninen küldheti harcba. Az új márka mellett új nevekkel is találkozhatunk. A Seat, a Skoda, a Ford és a Suzukinál is alkalmazott Toni Gardemeisternek az Astra Racing nyújtott segítő jobbot, Toni az olasz csapat Fiat Puntójávan érkezik a hercegségbe. A címvédő Peugeot csapat vallja a győztes csapaton ne változtass elvet, a Kronos autóival a Peugeot saját neveltje, a bajnoki cím védője, Nicolas Vouilloz vághat neki elsőként a pályáknak, társa 2009-ben is a Mitsubishi a Hyundai és a Peugeot-os tapasztalattokkal is rendelkező Freddy Loix lesz. Az F1-es múltja mellett Stéphane Sarrazint korábban a Subaru is alkalmazta, az aszfaltspecialista a Peugeot francia csapatában jut szóhoz. Nem hiányozhat a Monacói rajtról 1994 világbajnoka, Didier Auriol sem, a világ leggyorsabb mentőautó sofőrjének pályafutása során háromszor sikerült elhódítania a győzelmet a hercegségben. A Suzuki kiszállásával munka nélkül maradt Toni Gardemeisternek ezúttal is az Astra Racnig nyújt segítő jobbot, a finn pilóta az olasz csapat Grande Puntjóvál száll harcba a győzelemért. Daniel Solát már rutinos IRC indulónak tekinthetjük, a korábban a Mitsubishinél is megfordult spanyol egy Fiat kormányát tekergetheti a szezonnyitón.

Az Abarthnak 2009-re sikerült elcsábítani a nagy konkurenstől Luca Rossettit, az olaszok másik két autóját továbbra is Basso és Alen kapja. A belga és a francia Peugeot csapat mellett Nagy-Britannia oroszlános csapata is bemutatkozik, Kris Meeke a Birmingham-i kiállításon bemutatott 207-esell teljesíti az IRC 2009-es szezonját. A Peugeot és BF Goodrich is folytatja közös programját, a Kronos autójának pilótáját továbbra is rendező ország újságírói választhatják ki. A versenynek magyar résztvevője sajnos nem lesz.

Fri