Kihullanak a toppilóták

Január 9.
Dakar Rally 2009
Jacobacci - Neuquen
7. nap

Pénteken, a hetedik napon ismét az útvonal módosításával kezdték a napot a Dakar Rally szervezői. Az ok ugyancsak az időjárás lett, a nagy esőzések miatt elázott szakaszokat kivették az előírt pályából, így az eredetileg tervezett 419. km helyett a 243. km-hez, a volt CP1 ellenőrző pont helyére állították fel a szakasz céljában mérő fotocellákat. A terep így is elég erős maradt ahhoz, hogy a kamionokat már el se indítsák, őket a szervizeseknek készült itinert osztották ki, így jutottak el Mendozából az Andok-helység gerincén átkelve Chilébe, az óceánparti Valparaisoba. Akik azonban versenyben voltak, megküzdöttek 140 km-en át tartó hatalmas dűnékkel, majd a felázott, néhol sártengerré változott úttal, amelybe már az első autók olyan mély nyomvonalat ástak, hogy a mezőn többi tagja mind elakadt benne és buzgón trepniztek. A szakaszt végül 139 motoros, 15 quados és 95 autós egység fejezte be. Ha elindultak volna a kamionok is, ez a szám valószínűleg jóval alacsonyabb lenne.

Ismét elvesztettünk egy versenyzőt tegnap, a francia címvédő, Stéphane Peterhanselt (Mitsubishi) kényszerítették a körülmények, hogy feladja a huszadik dakarját. Húszszor indult, ám kilencszer nyert. Ha sikerült volna megtartania a tavalyi címet, jubilálhatott volna a dobogón. Azért még mindig ő a legeredményesebb dakaros, nem hiába érdemelte ki a Mr. Dakar elnevezést.

A Szalay Dakar Team versenyzői közül már csak egy egységre, az Opel Antara RR-rel indult Szalay Balázs-Bunkoczi László párosra kell összpontosítanunk, csak ők maradtak versenyben. Megküzdöttek ők is az argentín homokban. Bár a szakasz elején ügyesen előzgettek, később már meg-meg állva sűrűn forgatták a lapátokat a hosszú dűnesoron. Emellett folyamatos gondjuk volt a túlhevült üzemanyaggal, ami miatt négyszer is meg kellett állniuk fél órára, hogy továbbállhassanak. Végül a 63. időt autózva az 56. helyen állnak az abszolút tabellán.

A Saskin-Bruner horvát páros még a hatodik szakaszon esett ki a versenyből a motor vízpumpája miatt, akik tegnap délután értek el Mendozába. Az éjszakát ott töltötték, ma pedig útnak indultak Buenos Aires felé.

Szerencsére a többi magyar még versenyben van és elértek Chilébe. A legjobb magyar páros még mindig a Palik-Darázsi kettős, akik a 25. helyen végezve a 12. helyen tartózkodnak az összetett állás szerint. Lisziéknek is a természetes ásási procedúrák mellé a kuplungproblémák jutottak, ők a 65. helyen végezve a 61. pozición tartózkodnak abszolútban. És szót érdemel még a cseh nemzetiségű, ám magyar licenc-szel a magyar versenyzők nevét öregbítő Zapletal is, aki közülük a legjobb szakaszeredményt elérve, a 14. helyen futott be és Palik mögött, a 13. helyen áll a verseny felénél a ranglistán.

A szombat szünnap a versenyzőknek, ma lehetőségük van újjávarázsolni a versenycsodákat és kipihenni az argentín gyötrelmeket. A Csendes-óceán partján felfrissülve vághatnak neki holnap egy újabb kihívásba a keskeny országban és a szervezők ígérete szerint a neheze még csak most jön.

Szalay Dakar Team