Már a Qualisport vezeti az Africa Race-t!

Január 9.
Africa Race
2008. december 28. - 2009. január 11.
Marseille - Dakar, 10. szakasz

Szédületes fordulat állt be az Africa Race 10. szakaszán a kamionos kategóriában! Moudjeria és Idini között a viadal egyetlen magyar különítménye, a Qualisport futotta a legjobb időt a kamionosok között, s mivel a riválisok hibáztak, a Scaniával induló Kovács Miklós - Tóth Tamás - Czeglédi Péter trió átvette a vezetést az összetettben is.

Miután az előző napi etapot törölték, a mezőny közel 1000 kilométeres összekötő szakaszt teljesített Moudjeria bivouac-jáig. Pénteken már Idini volt a célpont és ismét élesben ment a csatározás: 478 kilométernyi kőkemény dűnés és tevefüves szelektív szakasz várt a karavánra. Kovácsék 11 óra 31 perc 10 másodperc alatt teljesítették a távot, ami a riválisoknak csak nehézkesen sikerült: az Ivecóval induló legenda, Jan de Rooy, a DAF-os Hans Bekx és a Unimoggal versenyző Giacomo Vismara is több navigációs hibát vétett, túllépték az időlimitet, ezért a versenybíróság döntése értelmében a napi szakaszt a maximális, 11 óra 56 perces idővel zárták.

Az immáron három szakaszgyőzelmet jegyző magyar egység a nehéz körülmények közepette sem adta fel a sportszerűség szellemét. A Scania közel 40 kilométeren át húzta az autósok között összetettben a 3. helyen álló Abouyoussef Abdelhamid Toyotáját, amely beragadt a dűnék közé. Két nappal a finis, Dakar előtt a Qualisport 48 óra 53 perc 58 másodperces idővel vezeti a kamionos ranglistát. Büntetésük után Bekx áll a 2. helyen 1 óra 17 perc 11 másodperces hátránnyal, míg De Rooy 1 óra 19 perc 19 másodperces hátránnyal 3., Vismara pedig 3 óra 12 perc 36 másodperces lemaradással a 4., egyben utolsó helyen állomásozik.

Kovács Miklós pilóta:
- Életemben soha nem láttam még ilyen puha homokot! Elképesztő, hogy ma mennyi mindenen mentünk keresztül, hihetetlenül nehéz nap volt. Ellenfeleink több navigációs hibába is beleszaladtak. Segítettünk az egyiptomi autós srácnak, mert számunkra a sportszerűség mindennél fontosabb. Miután beértek a bivouac-ba, átjöttek és elbeszélgettünk a történtekről. Mai első helyünkért hálát adunk a jóistennek! Két nappal a vége előtt átvettük a vezetést, de ez semmin nem változtat. Dolgozunk és törekszünk arra, hogy ott legyünk Dakarban, a befutónál. Számunkra ez a legfontosabb!

Qualisport