A legkurtább szakasz

Január 8.
Dakar Rally 2009
Jacobacci - Neuquen
6. nap

A tegnapi, iszonyú nehézre sikerült etapot végül csak a mezőny egy elenyésző hányada tudta teljesíteni, emiatt azok eredményeit is úgy vették, mintha egyáltalán nem mértek volna a szakaszon. Az éjszakai beszámolónkban már nem tudtunk hírt adni a Szalay Dakar Team horvát párosáról, akik a csapat Opel Antara V6 autót irányítják. Daniel Saskin és Damir Bruner helyi idő szerint 3 óra körül értek be a táborba, és a rengeteg homokon túl még a kuplungjukkal is problémáik voltak, ami szintén lassította a versenyzőinket.

Mivel a versenyzők az éjszaka folyamán úgy szállingóztak be a bivouacba, mintha a szél fújdogálta volna be őket, így a ma reggeli rajtidőt is többször módosították, végül az első motoros helyi idő szerint 09:05-kor rajtolt el.

Más is változott, az égiek ismét beleszóltak a David Casteu által tervezett útvonalba, mert a sok esőzésnek köszönhetően járhatatlanná vált az a gázló, ahol eredetileg a mezőnynek át kellett volna haladnia. Így a CP2 ellenőrző pont lett a célvonal, a teljes szelektív szakasz hosszát pedig leredukálták 178 km-re az eredeti 395-ről.

Nos, a fentiek tudatában vágtak neki a résztvevők a San Rafaelből Mendozaba tartó útvonalnak, melynek végén elérték az Andok-hegység lábát. A mért szakaszt ugyan megkurtították, ám a pályán így is bent maradt az a 60 km hosszú, finomszemcsés homokból álló szürke dűnesor, amely sokaknak keserves küzdelmet okozott, miközben szüntelenül igyekeztek kimászni belőle. A homok után pedig jött a mocsár, ahol egymás után ragadtak be a sárba a járművek, szó szerint az elemekkel küzdöttek a résztvevők, főleg, ha a tegnapi villámokat és szakadó esőt is figyelembe vesszük.

A Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős az Opel Antara RR-rel helyi idő szerint 4 órakor száguldott át a fotocellán, amivel a napi 23. helyet sikerült megkaparintaniuk. Hogy ez összetettben mit jelen? Nos arról még korai lenne nyilatkozni, mivel eddig 33 autós egység futott be a célba és Szalayék a két nappal ezelőtt kirótt négy órás büntetése folyamatosan hátrább nyomja őket az abszolút ranglistán a beérkezők idejének megfelelően.

"Velünk ma minden rendben volt. Az első pár kilométer rendkívül gyorsan ment, majd a szakasz 18. kilométerénél már elértük a dűnéket, ahol az első nagyobb dűneátkelésen egy fa került elénk, ahogy átfordultunk a tetején és hátrafele kellett trepnizni az autót. Ez egy jó órát igénybe vett. - mesélte az Opel pilótája. - Utána már problémamentesen autóztunk, de navigáció szempontjából kritikus volt a napunk. A dűnesorok között kellett keresni a GPS pontokat, egyet biztosan ki is -hagytunk."

Daniel Saskinnak a mai szakaszon a CP1 ellőtt leállt a vízpumpája, nem tud továbbmenni, jelen pillanatban még mentésre vár.

A nap legjobb magyarja a Palik-Darázsi kettős volt, akik Balázséknak 13 másodpercet adva a 22. helyen fejezték be a napot, ezzel összetettben előrébb lavírozva az előkelő 13. helyre. Kamionjuk, Szaller Zoltán vezetésével a 13. helyen futott be, az abszolút listán a 11. helyet birtokolva.

Az élmezőnnyel kibabrált a mai nap. Luc Alphand (Mitsubishi) navigátora, Gilles Picard a 12. km-nél rosszul lett a szakaszon és elszállították Mendozaba, a táborba. Állapota már javult, de Alphand feladta a küzdelmet, az emberi egészség többet ér egy jó helyezésnél. Az élen autózó quatari versenyző, Nasser Al-Attiyah (BMW) pedig az első időellenőrző pontot kihagyva menetelt tovább a dűnéket megkerülve, mert nem akarta autóját veszélyeztetni, a motorja rendkívül melegedett, mert leállt a hűtése. Döntése miatt a versenyigazgatóság a BMW csapat reménységét kizárta a versenyből.

Kemény nap vár holnap a mezőnyre. A szombati pihenőnap előtt kemény kiképzést kapnak majd az Argentína és Chile határán húzódó Andok-helységen való átkelés közben, ahol az eddigi Dakarokon nem tapasztalt ritka, oxigénszegény levegő is nehezíti a szakaszt. Előtte persze kapnak még az elmaradhatatlan dűnékből és a füves szakaszokból. Az Andok hegygerincét 3000 m magasságban átszelve érik el a chilei határt, a nap végén pedig beérnek Valparaisoba, a Csendes-óceán partjára.

Szalay Dakar Team