Uralta a legnehezebb napot a Qualisport

Január 7.
Africa Race
2008. december 28. - 2009. január 11.
Marseille - Dakar, 8. szakasz

Előző napi nehézségei után robbantott a Qualisport kamionos legénysége az Africa Race 8., eddigi legnehezebb szakaszán, amikor a mezőny Boulanouar és Atar között száguldott. A Scaniával versenyző Kovács Miklós - Tóth Tamás - Czeglédi Péter hármas megismételte nyitónapi teljesítményét és kategóriájában a legjobb időt repesztette.

A magyarok ezúttal annyira gyorsak voltak, hogy az autósok közül is csak az éllovas, Jean Louis Schlesser bizonyult jobbnak náluk. A dűnés terep nehézségét jól szemlélteti, hogy a 449 kilométeres szelektív szakaszt a sárga monstrum 9 óra 31 perc 41 másodperc alatt teljesítette. Kovácsék 12 perc 7 másodpercet vertek Hans Bekx DAFjára és 18 perc 17 másodperccel voltak jobbak Jan de Rooy Ivecójánál. A kamionos mezőny negyedik tagja, az Unimoggal induló Giacomo Vismara 18 perc 41 másodperccel kapott ki a magyar csapattól.

Összetettben Hans Bekx visszavette a vezetést főnökétől, Jan de Rooytól: a DAF-os 36 óra 15 perc 9 másodperces idővel áll az élen, 2 perc 8 másodperccel megelőzve az Ivecót hajtó legendát. A Qualisport 1 óra 7 perc 39 másodperces idővel áll a 3. helyen, míg Vismara lemaradása 1 óra 55 perc 25 másodperc.

Mivel a 8. szakasz rendkívül keménynek bizonyult és több autós és motoros is a sivatagban kénytelen tölteni az éjszakát, az Africa Race szervezői úgy döntöttek, hogy a mezőny összekötő szakaszként teljesíti a csütörtökre tervezett távot.

Kovács Miklós pilóta:
- Roppant nehéz volt a mai nap, éppen ezért hatalmas boldogság számunkra, hogy ennyire jó eredményt értünk el. Olyan öreg sivatagi rókák, mint például Jan de Rooy és Giacomo Vismara, azt mondták nekünk, hogy ilyen nehéz dűnéket talán még sohasem láttak. Minden tőlünk telhetőt megtettünk és erre törekszünk a továbbiakban is.

Czeglédi Péter navigátor:
- Alig hittük el, hogy elsők lettünk. Nem számítottunk ennyire jó eredményre, de a mauritániai terep megviccelte a többieket. Szinte hihetetlen, hogy csak Jean Louis Schlesser buggy-ja volt gyorsabb nálunk.

Qualisport