Egyszer fent, egyszer lent

Január 5.
Dakar Rally 2009
Puerto Madryn - Jacobacci
3. nap

A terv szerint nagyon hosszú lett volna a mai szelektív, 616 km-es pályát szabtak ki a rendezők. Azonban valószínűleg az égieknek sem tetszett ez a verzió, hiszen az elmúlt hetek esőzései elmosták a pályát, így le kellett faragni a hosszából. Azért persze a megmaradt 551 km sem vehető félvállról, maradtak bőven technikás és gyilkos részek, amelyek egyre jobban kezdik megtizedelni a Dakar mezőnyét. Ott még azért nem tartunk, hogy sajnálni kell a játékosokat, ezért mentek ők oda, ez a Dakar és éppen ez az az érzés, amire vártak két évet.

Már a harmadik napnál tartunk, a Szalay Dakar Team háza táján azonban még mindig nincs minden rendben. Az első két napon a Darázsi Zsolt vezette T4 kamion motorjával voltak igen komoly gondok, majd tegnap már a Daniel Saskin-Damir Bruner kettős Opel Antarájával is problémák adódtak, melynek következtében a csapat szerelői már most elérték a végkimerülés határát.

Szalay Balázs és Bunkoczi László ma is aratott, a 20. helyen értek be a célba az Opel Antara RR fedélzetén és már a Jacobacci város mellett található bivouacban vannak a szervizben. Ezzel az eredménnyel egy helyet sikerült javítani a pozíciójukon, jelenleg a 14. helyen tartózkodnak az abszolút listán.

" Tulajdonképpen jó szelektívet mentünk ma, de nehéz volt a napunk. Főleg a motorosok és a quadosok miatt, akiket előzgetni kellett. Kb. 50 km múlva utolértük a Palik Lacit és több mint 100 km-t autóztunk a porában, mire sikerült megelőznünk. Veszélyes manőver volt, mert majdnem egy árokban kötöttünk ki előzés közben. - nyilatkozta az Opel pilótája - Ezután megtaláltuk a tempónkat, egy élvezetes 130 km következett, ez volt a nap legjobb része. Sajnos véget vetett neki egy hátsó deffekt, ráadásul visszaelőztek közben, így nem csak a kerékcserére szánt 5 percet veszítettük el, mert egy Buggy került elénk, akit csak a cél előtt 10 km-rel tudtunk megelőzni. Egészen addig a porában autóztunk, többször meg is kellett állnunk, így jóval többet veszítettünk az öt percnél. A helyezésünkön így is sikerült javítanunk, nagyon örülünk a jelenlegi pozíciónknak! A táborba már gond nélkül beértünk, viszont iszonyú szélvihar van itt, óriási porfelhő kavarog mindenhol."

A Darázsi-Bahor-Kis MAN kamionos trióról és a másik Opel Antarával versenyző Saskin-Bruner párosról egyelőre nincs hírünk, ők még bent vannak a pályán.

Holnap a Dakar legrövidebb etapját teszik meg versenyzőink, miközben eljutnak Jacobacciból Neuquenbe. Az össztáv 488 km, az összekötők nélkül a nettó mért szakasz pedig 459 km hosszú lesz. No ez persze nem jelenti azt, hogy a legkönnyebb szakaszt lenne, a szervezők mindig úgy gondolkodnak, hogy az elején bemelegítik a társaságot, aztán jön a sűrűje, a feketeleves!

A nap elején ugyanis a motorosok kezét teszi majd főleg tönkre a durva köves talaj, majd következik a puha, homokos off-road szakasz, amit sokan kedvelnek ilyen a mi Szalay Balázsunk is -, de többen inkább félnek tőle. Ráadásul figyelmeztetnek is a szervezők, hogy a nagy bátorság megbosszulhatja magát, a terep rengeteg csapdát rejt. Borítékolják, hogy a rangsor a nap végére nagyot változhat!

Szalay Dakar Team