{

 

 

Wales Rally 1. nap: Latvala, Loeb, Andersson

December 5.
Több meglepetés is született a Rally Világbajnokság szezonzáró futamának első napján, a legvaskosabb a Suzukis P G Andersson nap végi harmadik helye.


Jari-Matti Latvala

A decemberi időpontnak köszönhetően főszerep jutott az időjárásnak a Wales Rally első napján, a lefagyott pálya miatt a szervezők törölték az első szakaszt. Így aztán a második gyorsig kellett várni, hogy minden a feje tetejére álljon, az a Sebastien Ogier állt az élre, aki életében először versenyezhet World Rally Carral. Ogier az ötödik gyorsasági céljáig tudott az élen maradni, ekkor két dolog történt, becsúszott egy mechanikai hiba és megérkezett Jari-Matti Latvala. A Ford fiatalabbik finn versenyzője a hatodik gyorsaságin legalább 11 másodpercet adott mindenkinek és egy csapásra az élre ugrott. A hátralevő két rövid szakaszon Latvala megtartotta előnyét, a szombati pályáknak így ő vághat neki elsőként.


Sebastien Loeb

Sebastien Loeb ezúttal sem a nap első felében remekelt, az immár ötszörös világbajnok a nap második felében kapaszkodott fel a második helyig. Az ezüstre csapatának nagyon nagy szüksége van, hiszen a Citroen az egyéni mellett a márka-világbajnoki címet is szeretné bezsebelni. Minden esélyük meg is van rá, mivel Mikko Hirvonen a rali ötödik gyorsaságiján meghempergette Fordját, mialatt 5 perces hátrányt szedett össze az élmezőnytől.


Per-Gunnar Andersson

A nap legnagyobb hőstettét a Suzuki szuper svédje, Per-Gunnar Anderson hajtotta végre, a korábbi Junior Világbajnok a dobogó harmadik fokára hozta az első nap végén a lesajnált SX4 WRC-t. Vakargathatják a fejüket a Subarunál, hogy vajon hol lehet a hiba, miért nem jönnek az eredmények? Eddig mindenki az autót okolta. Most azonban a norvég tini tehetség egy tavalyi Imprezával a nap első felében az abszolút második helyen vitézkedett és bár a nap végére lecsúszott a negyedik helyre, még így is megelőzi a gyári csapat versenyzőit. Solberg legalább nincs messze tőle, a két norvég Subarust négy másodpercnél is kevesebb választja el egymástól, Chris Atkinson viszont kirszállt a versenyből, a záró szakaszon bukott egy embereset. Az autó ugyan harcképtelenné vált, a versenyzők szerencsére nem szenvedtek komolyabb sérüléseket, de a biztonság kedvéért Atkinsont megfigyelésre korházba szállították.

Dani Sordo hatodik helye csapatának aranyat ér a márka-világbajnoki pontversenyben, Sordo egy nap után a három pontot érő hatodik helyen zárt. A hátralévő két pontszerző helyen a Stobart autói osztoznak, Francois Duval a hetedik, Henning Solberg pedig a nyolcadik helyen fejezte be a pénteki napot. Szintén egy Stobart Forddal állt rajthoz a Moto GP koronázatlan királya, Valentino Rossi, az olasz az abszolút 24. helyen érkezett a péntek esti célba.


Andreas Aigner

A PWRC mezőnyében eddig még nem hirdethettünk világbajnokot, a címre Anderas Aigner-nek és Juho Hanninennek van még esélye. Bár a rali rajtjáig Hanninennek állt a zászló, a finn hatpontos előnnyel érkezett Walesbe, a nap végén mégis Aigner bizakodhat. Hanninennek már a nyitó szakaszon gondjai támadtak az erőátviteli rendszerrel, majd a második gyorson egy vizesároknál végképp megállt az autója. Aignernek innentől kezdve egyetlen dolga maradt, a célba legalább a harmadik helyen érkezni, amit az első nap sikeresen teljesíteni tudott. A második helyet a Subaru nagy örömére Patrik Flodin szerezte meg, az élen pedig a brit bajnokot, Guy Wilks-t találjuk.

Fri