Mégsem lesznek jövőre WRC-k

Október 10.
Az MNASZ felülbírálva a rali szakág szeptemberi döntését érvényben tartja saját, év elején meghozott határozatát, mely szerint a WRC-A/8 géposztályba tartozó versenyautók 2009. 01. 01-ig versenyezhetnek a jelenlegi értékelés szerint.

Elnökségi közlemény
A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöksége az alábbiakról tájékoztatja a tagszervezetek képviselőit, versenyzőket, sportszakembereket, az autósport iránt érdeklődőket.

- . -

Az MNASZ közgyűlése ez évben immáron két alkalommal (2008. január 12-én és 2008. március 14- én), sikertelenül próbálkozott az Alapszabályunk módosításával. A módosításról szóló közgyűlési előterjesztés érdemi vitájára nem került sor annak ellenére sem, hogy a 2008. március 14-ei rendkívüli közgyűlés meghívójában egyetlen napirendi pontként ez szerepelt.

A Legfőbb Ügyészség tavaly év végén felszólalással élt az MNASZ felé, amelyben indítványozta, hogy a közgyűlés, az általa megadott szempontok szerint módosítsa az Alapszabályt. Tekintettel arra, hogy a Legfőbb Ügyészség felszólalásban foglaltakat ez idáig nem sikerült végrehajtani, az Alapszabály módosításának további elodázása, vagy egy újabb, kudarccal végződő kísérlet esetén azzal kell számolni, hogy a Legfőbb Ügyészség, működésképtelenség miatt kezdeményezni fogja az MNASZ megszűnésének megállapítását az illetékes bíróságon.

Az MNASZ elnöksége tudatában van, hogy a szövetség tagsága a tisztségviselők személye miatt nagymértékben megosztott, és az Alapszabály tervezet közgyűlési vitájának elmaradása is, tagjaink egy részének, az elnökségi tagok leváltására irányuló kezdeményezésével áll összefüggésben.

A leírtak alapján kialakult helyzetre, valamint megválasztásunk során tett ígéretünkre való tekintettel, az MNASZ elnökségének valamennyi tagja a 2008. október 8-ai elnökségi ülésén bejelentette lemondását. A lemondás valamennyi elnökségi tag részéről, a soron következő közgyűlés elnökségi és pénzügyi beszámoló napirendi pontok lezárását követően hatályos.

Az elnökség úgy ítéli meg, hogy ezzel az intézkedésével hozzájárulhat a több évtizedes, összességében eredményes és sikeres szövetségi tevékenység akadálytalan folytatásához. Az elnökség tagjai a közel kétéves mandátumuk során mindvégig igyekeztek és igyekeznek a rájuk ruházott feladatokat legjobb tudásuk szerint, tisztességesen ellátni, ezért a lemondás nem jelenti azt, hogy a további szövetségi munkától bárki elzárkózna, sőt, mindenki vállalja az ismételt jelölést.

Minderre tekintettel az MNASZ elnöksége 2008. december 14-én, 10 órára összehívja az MNASZ évi rendes közgyűlését, amelynek napirendi pontjai várhatóan az alábbiak lesznek:
1. Az elnökség tevékenységéről szóló beszámoló.
2. Az MNASZ pénzügyi helyzetéről szóló beszámoló.
3. Az Ellenőrző Bizottság beszámolója.
4. Az MNASZ Alapszabály módosításának tervezete.
5. Tisztségviselők megválasztása.
6. A tagok által beterjesztett javaslatok.

Természetesen a közgyűlési meghívót és a közgyűlési anyagokat az alapszabály előírásai szerint, minden érintett, végleges és hivatalos formában megkapja.

- . -

Az Elnökség, 2008. október 8-ai ülésén - nagyszámú versenyzői beadvány alapján - foglalkozott a WRC és A8 versenyautók Országos Rallye Bajnokságban való részvételének kérdésével is, és az alábbi döntést hozta. A sportszabályok megváltoztatására vonatkozó nemzetközi és hazai előírások betartása, valamint a Szövetség döntéshozatali rendszerének hitelessége érdekében, hatályon kívül helyezi a Rallye Szakági Bizottság (RSB) 2008. szeptember 17-én a WRC és A8-as versenyautókra meghozott döntését.

Ennek megfelelően az RSB 2008. február 25-én, 28/4/2008 és 29/4/2008 számon meghozott alábbi határozatai a továbbiakban is érvényben vannak.

28/4/2008. számú RSB határozat
A WRC-A/8 géposztályba tartozó versenyautók 2009. 01. 01-ig versenyezhetnek a jelenlegi értékelés szerint.

29/4/2008. számú RSB határozat
A WRC-A/8 géposztályba tartozó vesenyautók 2009. 01. 01-től önálló bajnokság keretében kerülnek értékelésre.

Az Elnökség nem kívánja a WRC és az A8 versenyautókat kitiltani a hazai rallye sportból, ezért felkéri az RSB-t, hogy soron kívül - részletesen - dolgozza ki a WRC és A8-as versenyautókkal rendelkező versenyzők versenyzési lehetőségeire vonatkozó szabályokat olyan módon, hogy a jövőben is kedvező és vonzó feltételek mellett lehessen ezen kategóriákba tartozó versenyautókkal Magyarország rallye sportjában részt venni.

Budapest, 2008. október 9.
Szamos Miklós
Elnök