Nyár vége Ózdon

Szeptember 4.
A III. Ózd Rallye igen jól szervezett versenyre sikeredett. Maximálisan segítőkész rendezői hozzáállás, hibátlan szervizpark, új gyorsaságik, rövid etapok, tehát minden, amit egy versenyző fontosnak tart. Ráadásul az égiek is kegyesek voltak hozzánk, és igazi nyári napsütéssel ajándékozták meg a mezőnyt.

Volt minden mi szem szájnak ingere, a prológon ismételten be lehetett ülni a jobb 1-be, csupán csak egy biztosítási díjat kellett fizetni érte. Idősebb Béres és fia varázsolt el minket látványos autózásukkal, de nem spóroltak a Quad-os fiúk sem élükön Kazár Mikivel, és hogy még tutibb legyen a hangulat a prológ végére a tűznyelők is megérkeztek, hogy produkciójukkal megadják az alaphangot az őket követő WRC-k elképesztő látványt produkáló csatájának.

Baksay-Szabó Ádám a már említett kiadó jobb 1-be Fankadelit, becses nevén Kőházy Ferencet a magyar underground hipp-hopp előadóját ültette be, hogy megmutassa neki milyen az élet négy keréken.

"A prológ nagyon jó hangulatú volt, hál’ égnek nagyon jól sikerült mennem, nagyon tetszett, mert elkaptam a fonalat, sikerült egy abszolút 10. és egy kategória 3. időt mennem, amire én azt mondom, hogy az első évben akár egy prológon így megvillanni, egy jó dolog.

Jól éreztem magam, mert egy hihetetlen jó fej navigátor ült mellettem, a Fankadeli, aki egy nagyon kedves és közvetlen gyerek, aki végig csak ámult és bámult, hogy igazából mi ez a rallysport, még jogosítványa sincsen, és nagyon tetszett neki az egész.” mondta Ádám.

A másnapi gyorsok igen tempósnak és technikásnak bizonyultak Ádámék számára, de a lényeg, hogy újra Ranga Péter ült mellette, és diktálta az itinert: „Az első gyorson rögtön magamra ijesztettem azzal, hogy hideg gumikkal rajtoltunk el és így elég harcosan kezdtük az elejét, jobban csúszkáltunk a kelleténél.

A második gyorson eltörött a féltengelyünk, így kénytelenek voltunk két gyorsot törött féltengelyekkel megtenni, ami annyira nem tett jót az időeredményeinkben, úgyhogy az első kör végére időben 40 másodperccel voltunk lemaradva mindenkitől, és innen kezdtük szépen lassan a felzárkózást.

A második kör abszolút pozitív volt, nagyon jól sikerült, itt már majdnem egy időket tudtunk menni az élmezőnnyel, de sajnos ezt nem tudtam megőrizni a harmadik körre. Időben rontottam, pedig érzésre jobbnak bizonyultak a pályák.

Jelenleg a kategóriában a 12. helyen állunk, ami köszönhető a második gyorson történteknek. Körülbelül 40 másodpercet hagytunk bent a féltengely miatt, ez a gyors pont nagyon tempós, és tele van bukkanókkal meg elemelős kanyarokkal. Borzalmas érzés, amikor 200 környékén röpköd a kocsi, és leérkezésnél nem tud eldifferálni a kerék.”

A vasárnapi gyorsok Kelemér-Putnok, a királdi körgyors és az Ózd-Sáta már mind ismerősek voltak Ádámék számára, ezek sokkal jobban is sikerültek. „Elég jól kezdtünk ma, a mai pályák sokkal jobban tetszenek, mint a tegnapiak, sokkal jobban képben vannak. Az első körben még használt gumikkal mentünk, így elóvatoskodtuk, de a másodikban már önmagunkhoz képest sokat javítottunk, sokkal jobb időket mentünk, ahhoz képest, hogy utolértünk egy autót a körpályán. Nem nagyon hátráltatott minket, de úgy érzem egy 5-6 mp bent maradhatott.

A második körben volt egy korai rajtunk, ezért eredményben visszaestünk. A körpálya nagyon élvezetes, mókás-játékos pálya, sokat lehet a kéziféket húzogatni, a nézőknek is látványos.”

Baksay-Szabó Ádám és Ranga Péter számára a cél a jövő évre való felkészülés, az hogy már tényleg igazán harcosként tudjanak menni aszfalton. "Már egyszer-kétszer éreztem, hogy alakul és biztos vagyok benne, hogy Miskolc óta nagyon sokat fejlődtünk. Van még mit tanulni és van még hova fejlődni ezzel a kocsival. Nagyon jó a kocsi, most kezdem el érezni, hogy aszfalton hogyan kell menni.”

Ádámék az Ózd Rallye-n abszolútban 22. „N” csoportban 10, és „N4”-ben a 9. helyen értek be.

Ifj. Ranga Lászlóval sajnos csak a pálya szélén tudtunk beszélgetni: "Nagyon tetszik a verseny, nagyon jó a szervezés. Sajnos technikai okok miatt ki kellett hagynunk ezt a versenyt, de remélem jövőre sikerül elindulnunk. Tetszenek a gyorsok, Ádámot most láttam először élesben menni, nagyon jól kezeli az autót. Készülünk Nyirádra, remélem ott már én is versenybe szállhatok.”nyilatkozta Laci.