Hell Energy Drink Ózd Rally: N csoportos beszámoló

Szeptember 1.
Augusztus utolsó hétvégéjén, szombaton vette kezdetét a III. Hell Energy Drink Ózd Rally első versenynapja. Döcögős kezdések közepette végül egy pörgős, izgalmas versenyt hoztak össze a rendezők.

Az N-csoportos nevezők megint nem hoztak szégyent, hiszen nagy csata, és adok-kapok alakult ki nemcsak a kategória élén, hanem a közepén is. A legelső rajtra Zagyvarónán került sor, melyet követően, közel 13 kilométert megtéve Aschenbrenner György neve került az első helyre. Ekkor mindössze 1 másodperccel autózott rosszabbat a szlovákok 2005-ös bajnoka, az ifjabbik Béreą Jozef.

A második részen is maradt a sorrend, azonban a harmadikon, a hangonyi célban Asi után a második helyen Balázs Öcsi nevét találhattuk a Mitsubishi Lancer Evo IX-essel. Őt Osváth Péter követte, szó szerint egy hajszálnyival, hiszen 1 tizeddel csúszott a harmadik helyre.

A kör befejeztével, egy szervízpark látogatást követően újból Zagyvarónára érkezhettek meg a versenyben maradt N-esek. Az élen, az előző körhöz hasonlóan Asi aratta a babérokat Béreą előtt, pontosan kettő tizeddel. Egy kicsit több hátrányt szedett össze a gyors harmadik legjobbja, Vas Zoli, szám szerint 11 másodpercet. A Domaháza - Hangony rész második leggyorsabb idejében ismét változás történt, hiszen Balogh János hozta be Mitsuját Osváth harmadikja előtt közel 1 másodperccel.

A nap utolsó körében ugyanaz volt a helyzet, mint az első kettőben. Zagyvaróna - Cered és Zabar - Domaháza Asi győzelem Béreą előtt, míg a nap utolsó részén Asit Balogh követte. Első nap után tehát Asi 50 másodperccel vezette csoportját Béreą előtt. A harmadik helyről pedig Osváth Péter figyelte az élen levők "csatáját”.

Vasárnap nem volt semmivel sem egyszerűbb dolga a versenyzőknek, korábban kezdtek az előző naphoz képest, és ugyanannyi szakaszt kellett teljesíteniük. A Putnok - Kelemér etapként került teljesítésre, egy állítólagosan ellopott lassító miatt. A tizenegyedik, királdi rajttól azonban már versenytempóban küldhették le a fiúk a körgyorsot. Ezen Asi folytatta szakaszgyőzelmeinek növelését Béreąsel szemben. Az Ózd - Sáta hozott újból változást, ám nem közvetlenül az élen. Balázs Öcsi második helye, és Osváth harmadik helye hozott egy kis névváltoztatást az eredményekre tekintve.

Kelemér - Putnok a második körben már normális körülmények között zajlott, ahol Asi nem lett első... megelőzte őt Béreą 1 másodperccel. Botka Dávid harmadik helye mindössze 7 tizeddel maradt el a szlovák színekben induló versenyzőtől.

A III. Hell Energy Drink Ózd Rallyn nemcsak N-es célbaérkezők, hanem kiesők is szép számmal voltak. Többek között Hadik András, aki futómű sérülés miatt adta fel a küzdelmeket. Bessenyei Zoltán is búcsúzott váltó gondjai következtében, Vas Zolit pedig a verseny nyitószakaszán beszedett defekt ejtette ki az esélyesek közül.

A célban az első helyért járó díjat a már sokat említett Asi vette át Pikó Zsuzsával a jobbján. Második Béreą Jozef jr. lett, aki az egri futam után szerepelt ismét hazánkban: "Tetszett a verseny, szép tájakat jártunk be Fiatunkkal. Az eredményt tekintve nem vagyunk elégedetlenek, a második hely sem rossz - a végsebességünk ennyit bírt kihozni az eredményekből.”

A Balázs - Szajky duó a harmadik pozíciót zsebelte be Osváthék előtt mindössze 8 másodperccel. Maticsék ötödikként zártak, míg mögötte Balogh Jani ért be a hatodik helyen. Az utóbb említett Helles pilótától érdeklődtünk: "Fokozatosan terveztük a "beilleszkedést” a mezőnybe, hiszen négy év után ez volt az első aszfaltos futamom. A szervízben egy műszaki gondot kellett orvosolnia a fiúknak, ahonnan nem tudtunk időben távozni, csak négy perc késéssel. A vasárnapi második részen, Királdon, a nagy izgalom közepette sikerült korai rajtot vennünk, így egy 40 másodperces büntetés is becsusszant a zsebünkbe. Ennek ellenére nem adtuk fel, és végül az N-csoport hatodik helyére hoztuk be az autónkat.”

N/3-ban Ábrahám Zoltán Honda Civic Type-R-e első lett a bioetanol Ford előtt, amit Hibján József irányított.

N/2-ben Kurtos Róbert aratta a babérokat Hondájával egy Suzuki előtt.

Lara