Orosz Rally 1. nap: Hanninen, Basso, Kopecky

Július 11.
Hanninen első IRC-s futamán vezet... A finn pilóta 4 gyorsasági teljesítésével az élen áll Peugeot 207 S2000-esével.

A tavalyi meleg időjárással ellentétben idén a hideg és esős idő a legjellemzőbb az orosz futamra. Úgy tűnik viszont, hogy ez kedvez a finn üdvöskének, hiszen a mai négy gyorsból hármat az élen zárt, és 21 másodperces előnnyel vezet az Abarth-os Giandomenico Basso előtt. Az olasz csapat tagja, Anton Alen, aki tavaly megnyerte az orosz versenyt, az idei nem nagyon kedvez neki. Egy kilométeren belül 2 defektet is sikerült összeszednie a negyedik szakaszon, így csak a hatodik helyről követheti figyelemmel az élmezőny harcát.

A két héttel ezelőtti, ypres-i borulást követően Kopeckynek ez a verseny már jobban fekszik az első napot tekintve, hiszen a harmadik helyen áll Peugeot-jával. A belga Peugeot versenyzői, Nicolas Vouilloz és Freddy Loix a negyedik illetve ötödik helyet szerezték meg maguknak - mindössze 1 másodperc különbség van közöttük. Hanninen mellett Loixnak sikerült egy leggyorsabb időt futnia a harmadik részen. Az első gyorson az utóbbi pilóta begyűjtött egy lassú defektet, de még van esélye megszorongatni a finnt, ha a pályák is úgy akarják.

"Soha nem fogadtam volna arra, hogy ma este az élről térhetek nyugovóra” - mondta el Hanninen, akinek a verseny előtt mindössze 60 kilométer állt rendelkezésre a tesztelésre. "Vannak hibáim, nem tudom tökéletesen kezelni az autót, még egyáltalán nem szoktam hozzá. Anton Alen ugyan defektet kapott, de véleményem szerint még lesz közöttünk érdekes harc ezen a versenyen”.

A világbajnokság futamairól ismert pilóta, Guy Wilks debütálása is megtörtént az IRC-ben, ahol egy Honda Civic Type R R3-as volánja mögé csücsült be. Az első nap végén az összetett tizedik helyén végzett, mely valljuk be, elsőre nem rossz, hiszen ezzel a kétkerekesek csoportját vezeti: "Nagyon jó időket sikerül autóznom, annak ellenére, hogy nagyon csúszósak az utak”. Az időjárás ellenére mindenki harcol az életben maradásért, és a defekteknél időben kereket cserélnek, azonban Dani Solának nem volt szerencséje, hisz őt egy motor probléma érte utol, így akarva-akaratlanul, de búcsúznia kellett az oroszoktól a harmadik gyorson. Didier Auriol is a kiesők közé sorolható, ám a super rally szabályainak megfelelően folytathatja a holnapi napot. Brice Tirabassi már nem mondhatja magát ilyen szerencsésnek, hiszen kuplung gondja miatt feladta a küzdelmet. A helyiek legjobbja négy gyors után Andrej Zhighunov, aki a hetedik helyet tudhatja magának Mitsubishi Lancerével.

Utolsó simítások
Az IRC új triója
Új Honda az IRC-ben

Lara