RSB közlemények

Június 30.
A Rallyesport Bizottság az alábbiakat adja közre a 2008. június 23.-án megtartott üléséről:

Az értekezlet elején Dudás Gy. Kokó napirend előtt kért szót, és elmondta, hogy a felé irányuló bizalmatlanság miatt nem kíván tovább bizottsági tag lenni. Kritikával illette az RSB vezetőt, mert véleménye szerint az nem jó, hogy minden szakág versenyén részt vesz, mint felügyelő. Nagyon sajnálja, de most kell, hogy menjen, de nagyon szeretne rövidesen visszatérni és majd ismét az autósportért dolgozni.

Büki Ernő felhívta rá a figyelmet, hogy ennek a bizottságnak építenie kell, neki is nagyon nehéz és őrlődik, de mégis itt van, mert fontos számára az autósport.

Kokó helyzete nyilvánvalóan nehéz, mert jelenleg mind két oldal, nyomást gyakorol rá. Kassai András hozzá tette, hogy együtt kell dolgozni, mert ketté, vagy akár több felé szakadva, külön-külön mindenki esélytelen az eredményes munkavégzésre. A kialakult helyzetből csak együtt lehet kijönni. Elindult egy folyamat a békülés felé, de az ellenzék képviselői megijedtek, és most mindenféle indokokat keresnek és visszatáncolnak. Holczer Dániel elmondta, hogy jelen pillanatban is ugyan az a folyamat zajlik, mint ami 2007. január 12.-én elkezdődött. Az annó Lányi Tamás által elmondottakat idézte, és hozzá tette, hogy az alapoktól újra fel kell építeni mindent, mert különben nincs tovább. Ezzel a lépésével ezt a folyamatot segíti most elő Kokó, hiszen az elnökségnek joga van új szakágvezetőt kijelölni. Holczer Dániel aggályosnak tartotta, hogy a kiküldésre került RSB meghívóba az elnökség beleszólt, mert véleménye szerint az, az RSB belső ügye, hogy kik kerülnek meghívásra egy-egy adott értekezletre.

Ezek után Holczer Dániel kérésére Kassai András ismertette a volt RSB tagok - Tóth Imre és Nattán György - lemondásának körülményeit, és felhívta Lakatos Róbertet, aki telefonon arról adott tájékoztatást, hogy a rendezők képviseletét szeretné átadni, de az új képviselő kijelöléséig az RSB tagságáról nem mond le.

Az ülés a továbbiakban napirend szerint folytatódott a szakágvezetői beszámolóval. Kassai András elmondta, hogy Aschenbrenner György fellebbezésének ügyében megalakult a fellebbviteli bizottság, aminek tagjai a következők: Barna György, Cserkuti József, Pintér Kálmán.

Az idő közben megérkezett Faluvégi Péter elmondta, hogy 2008.06.30-ával le fog mondani sportszakmai alelnöki posztjáról és ezzel együtt automatikusan az IB vezetői posztról is, mivel a továbbiakban a főtitkári teendőket kívánja ellátni és az alapszabály szerint ez a két funkció nem látható el együttesen.

Kassai András beszámolt arról, hogy az elnökség megbízása révén alakult egy környezetvédelmi munkabizottság, amelynek keretében dr. Simon Lajos felvette a kapcsolatot a környezetvédelmi hatóság képviselőivel. Dr. Simon tájékoztatása szerint, sajnálatos módon, a CER kapcsán 20-30 civil szervezet kezdett tiltakozni és így a továbbiakban, a nem aszfalt burkolatú versenyek engedélyezési folyamata csak akkor járhat eredménnyel, ha a hatástanulmányok elkészülnek majd.

A tagság részéről érkező kérelmeket Kassai András terjesztette elő. Elmondta, hogy két írásos kérelem is érkezett, egy témára, egy Suzuki Swift váltó homologizációja tárgyában. A bizottság, meghallgatva az ATB véleményét, nem járult hozzá az FIA homologizációtól való eltéréshez.

Versenyzők és csapatvezetők részéről érkező észrevételek tárgyában Holczer Dániel elő terjesztette, a Hans rendszerek használatának bevezetésének előkészítését. A Rallye VB-n már egyes kategóriák számára kötelező a Hans, és elébe kellene menni a dolognak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen a versenyzőket komoly kiadásokkal terhelni. Döntés szükséges, hogy fel tudjanak készülni a versenyzők. Hozzá tette, hogy a versenyzők testi épsége a legfontosabb, de ezt nem lehet egyik napról a másikra bevezetni. Kassai András elmondta, hogy véleménye szerint ne legyen egyből kötelező az eszköz, első lépésként az RSB tegye javasolttá az eszköz használatát és az RSB a továbbiakban állásfoglalást kér az ATB-től.

A média munkacsoport részéről Holczer Dániel elmondta, hogy a napokban az egyik internetes portálon megjelent egy Ferjáncz Attilának tulajdonított levél, mellyel kapcsolatosan Ferjáncz Attila arról tájékoztatta, hogy nem Ő írta azt. Többek között az MNASZ médiáját is megszólította a fent említett levél, melyet ez úttal Holczer határozottan visszautasít, mivel olyan média képviselők dolgoznak jelenleg az autósport médiájában, akik több évtizede szolgálják az autósport ügyét. Holczer Dániel elmondta, hogy minőségi változás következett be az autósport körüli médiában azzal, hogy a régebb óta érdemi munkát végző média munkatársak a könnyebb munkavégzés érdekében kiemelt szolgáltatásokat kapnak és a 2008. évi autósporttal kapcsolatos megjelenések, statisztikák szerint mintegy 20%-kal emelkedtek.

Barna György elmondta, hogy a Baranya Kupa kapcsán készült egy angol nyelvű ismertető, amit el kell juttatni a környező szakszövetségekhez. A Baranya Kupa promóciós tevékenységét jelenleg Répa Kata, az MNASZ Média munkabizottság tagja Belgiumban az Ypres Rallye-n végzi.

Barna György beszámolt Zsembery Barna állapotáról, és ez úton is megköszönte a segítséget azoknak az internetes portáloknak akik segítenek a véradással kapcsolatos információ közlésében, illetve azoknak, akik részt vettek a véradásban. Az RSB a továbbiakban a maga részéről minden lehetséges eszközzel segíteni kívánja Zsembery Barna felépülését, és ez úton is kéri az autósport körüli média társadalmat az esetleges újabb véradások kommunikációjában való segítségre.

A továbbiakban a Szombathely Rallye értékelése következett.

Kassai András elmondta, hogy kimagasló volt a sajtómunka, az előzetes hírlevelek, a cikkek, az interjúk. Az értékelésnél ez meghatározó volt.

A részletes értékelés összefoglalásaként az RSB megállapította, hogy a Szombathely Rallye összességében kifejezetten jó verseny volt, annak ellenére, hogy az időjárás nem volt túlságosan kegyes hozzánk.

Ennek megfelelően a 2008. 06. 06-08-án megrendezett Szombathely Rallye elnevezésű ORB-Rallye2- Bajnokság futamának rendezőjét a Rallye bizottság pénzbüntetéssel nem sújtja, a versenyrendezési kaució görgetésre kerülhet. A Rallye2 Bajnokság harmadik futamának rendezéséért a rendező teljes összegű versenyköltség hozzájárulásban részesülhet.

A bizottság ez után a Baranya Kupa előkészületeinek áttekintésével foglalkozott és azt rendben találta, majd áttekintette a III. Hell Energy Drink Ózd Rallye és a BF Goodrich Rallye 2008’ versenyek előkészületeit.

A következőkben sor került még a technikai bizottsággal való egyeztetésre a próbarendszámok további használata és az alj védő lemez használata tárgyában. Ezen témákban az RSB az ülést követően határozatokat tett közzé.

Az ülés végén Kassai András megköszönte a jelenlévő RSB tagok munkáját.

RSB média