Ellenséggel a fedélzeten
Új autó, új navigátor - Kőváry Barna 2008-ban támad

Április 1.
Kőváry Barna tavaly az első versenyen felborult, idén inkább célba érne. 2008-ban erősebb, gyorsabb autóval és az ellenséggel a fedélzeten érkezik.

A 2007-es felkészülési év után Kőváry Barna teljes szezont teljesít a 2008-as Országos Rallye Bajnokságban. A csapat az április 4-6. között Eger környékén megrendezésre kerülő Start Autó Rallye-ra már egy új autóval érkezik.

"A főtámogatónkat a BGSG Számítástechnikát illetve a többi szponzorunkat is sikerült megtartani 2008-ra, ám melléjük csatlakozott AutoExpo M1. Ennek is köszönhetően az idei évben nemcsak teljes szezont teljesíthetünk a magyar ralibajnokságban, de egy gyári autóval indulhatunk" - mesélt a pilóta a "váltásról", aki elárulta, hogy új kapcsolatának köszönheti az edzőautóként használt Renault Megané GT-t is.

Megtartották a 2007-ben is remekül teljesítő Renault Cliót, de azt a csapat átépítette. Az R3 néven futó modellt itthon nyerte el végleges formáját, miután Franciaországból alkatrészekre bontva érkezett. A T-Auto France műhelyében a szerelők két hétig éjjel-nappal dolgoztak, hogy kész legyen. De megcsinálták, sikerült.

Átalakították a karosszériát, kicserélték a váltót, a hajtást, de a motor is új. A versenyautó motorját Havassy Péter építette, a tavalyi 200 helyett, idén már 230 lóerős a 2,0 literes Renault blokk.

"Míg tavaly az utcai Clióban is szereplő H váltót használtunk, 2008-ban megvalósul az álmom: végre magam felé tudom húzni az egyest! Idén szekvenciális sebességváltót használhatunk, amihez önzáró differenciálmű is tartozik. Ennek köszönhetően nem fognak fölöslegesen pörögni a kanyarban a kerekek" - mesélt a változásokról Barna.

Komoly újdonságok lesznek az autón belül is. Barna és navigátora Pintér Richárd úgy döntöttek 2008-ban nem versenyeznek együtt. Nem vesztek össze, a barátság megmaradt, sőt Ricsi ott lesz a versenyeken is.

"Ha a baráttal nem ment, akkor inkább az ellenséggel próbálkozom. Csak viccelek. Idén Szentiványi Szabi diktálja majd az itinert a Clióban. Ellenfelek voltunk, amikor mindketten Trabanttal versenyeztünk, de igazi barátok is. Bízom benne, hogy a Szabi meg fogja majd a grabancomat. Tavaly ő versenyzői összekötő volt, így a szabályokat is betéve tudja. Remélem, ez szintén az előnyünkre válik" - beszélt új navigátoráról a pilóta.

Kőváry Barna és Szentiványi Szabolcs 1997-ben már versenyeztek hasonló felállásban, amikor egy Vauxhall Astrával hajtottak. Már akkor megbeszélték, ha lehet később is mennek együtt. Itt az idő.

Barna gőzerővel készül az Eger-ralira. Komolyabban veszi, mint eddig bármikor. A télen squash-olni és biciklizni járt, hogy minél jobb kondícióba kerüljön. "Nem szeretnék úgy járni, mint tavaly, tehát az elsődleges, hogy célba vigyük az autót. Fizikailag és mentálisan is készültem. Remélem, sikeresek leszünk. Tavaly nem tudtam megfelelően alkalmazkodni a szériamodell szervofékjéhez, amivel semmi gond nem volt, csak az én stílusom más. Idén ez is változik, így könnyebb lesz vezetnem. 2007-ben Egerben az én hibámból felborultunk kiestünk, idén ugyanott lesz az első gyorsasági első kanyarja. Ha azon túl leszünk, már biztos nyugodtabb leszek. Most még kicsit izgulok, de már nagyon várom a versenyt" – mondta zárásként Barna.

2008-as Országos Rallye Bajnokság
2008. 04.04-06. Start Autó Rallye 2008 Eger
2008. 05.01-03. 15. Miskolc Rally
2008. 06.07-08. Szombathely Rallye.
2008. 07.04-06. BF Goodrich - Veszprém Rallye.
2008. 08.29-31. III. Ózd Rallye
2008. 10.10-12. GENERALI Nyirád Rallye.
2008. 11.07-09. 41. Allianz Rallye.