Tájékoztatás az RSB ülésről (2008.02.06)

Február 11.

Tisztelt sporttársak, Tisztelt érdeklődők!

Az utóbbi idők kusza és átláthatatlan kommunikációja, az olykor egymásnak ellentmondó hírek és folyosói pletykák, arra késztettek bennünket, hogy egységes formában, az RSB üléseket követően érdemben tájékoztassuk tagjainkat és az érdeklődőket az RSB munkájáról, a bizottság által tárgyalt fontosabb témákról és döntésekről. Célunk, hogy elébe menjünk a felesleges találgatásoknak, és megelőzzük az olykor rosszindulatú és zavaros félretájékoztatást, ha úgy tetszik a versenyzők dezinformálását. A továbbiakban szeretnénk folyamatosan érdemi tájékoztatás nyújtani a bizottság munkájáról, megkönnyítve ezzel versenyzőink, csapataink eligazodását szeretett sportágunk szabályalkotásának és sportpolitikájának tárgykörében.

Fent írtak alapján, az újjá alakult Rallyesport Bizottság a következő tájékoztatást adja közre a napokban megtartott alakuló üléséről:

Kassai András szakágvezető, rövid bevezető és a megjelent tagok köszöntése után elmondta, hogy bízik abban, hogy az RSB ezzel az összetétellel eredményesen tud majd dolgozni. Elmondta, hogy szeretné, ha mindenki minden konkrét kérdésben állást foglalna, és aktívan segítené tudásával a sportszakmai munkát. A személyek konkrét működési területeinél a következőket jelölte meg:

Barna György: Historic versenyzők képviselete, a Historic munkacsoport vezetése
Büki Ernő: Sportszabályok, szabályismereti vizsga, sportbírói kapcsolattartás
Holczer Dániel: A média területe, szponzori kapcsolattartás, Média munkacsoport vezetése
Kassai András: A bizottság vezetése, szabályalkotás, versenyek engedélyezése, gazdálkodás
Lakatos Róbert: Rendezői képviselet
Nattán György: Rallye2 képviselet, ATB kapcsolattartás
Szántó László: Szabályalkotás, kiírások engedélyeztetése, felügyelői kapcsolattartás
Tóth Imre: Versenyzői képviselet

A következőkben a szakágvezető javasolta, hogy a tervezhető működés figyelembevétele mellett, a továbbiakban a bizottság legalább havonta, a versenyeket követő héten tartsa üléseit. A szabályalkotási időszakban és amennyiben az aktuális feladatok ezt igénylik, az ülések számát sűríteni kell.

A Rallye Bizottság létrehozta tagja közül a licenc elbíráló bizottságot, amelynek feladata lesz a beérkező licenckérelmek felülvizsgálata, illetve a méltányossági alapon benyújtott kérelmek elbírálása.

Kassai András elmondta, hogy, - a hierarchiai szintek figyelembevétele mellett -, teljesen önálló RSB-t szeretne, a bizottság mindenképp meg kívánja őrizni szuverenitását.

A továbbiakban az RSB, - Büki Ernő és Szántó László észrevételei mellett, néhány módosítást követően -, elfogadta a 2008. évi Rallye Versenyek Szabályait (RVSZ), melyet a bizottság jóváhagyásra az Intéző Bizottság elé terjeszt.

A bizottság áttekintette az előző RSB által elkészített, és azóta jóváhagyott versenynaptárat, és feltárta a bizonytalanságokat. A megoldással kapcsolatosan alternatívák fogalmazódtak meg, melyek megvalósítása folyamatos.

Szóba került az RTE és az ARK bajnokságok ügye, ahova az RSB a továbbiakban megfigyelőket delegál.
Az RSB áttekintette a rendezői szerződéseket, amely alapjaiban nem változik, de némi átalakítást igényel. Újdonság lesz az idei évben a GPS rendszer bevezetése, amely fokozott biztonságot jelent majd a versenyzőknek, és megkönnyíti a versenyigazgatói munkát.

Ezek után szóba került a média témaköre. Holczer Dániel elmondta, hogy ténylegesen és érdemben működtetni kell a média bizottságot, hiszen azért találták ki azt anno. A média bizottságban a szakágak média felelősei közösen kell, hogy dolgozzanak. Egyéb tekintetben pedig, a médiával ki kell alakítani a közös nyelvet és a jó kapcsolatot. A hosszú ideje érdemi média munkát végző újságírókat és fotósokat valamiféle megkülönböztetésben kell részesíteni, valamint véleményüket és javaslataikat figyelembe kell venni az RSB üléseken is. Tartózkodni kell a médiumok, újságírók és fotósok esetleges diszkriminációjától, hiszen az autósport népszerűsítése közös ügyünk, ezért párbeszédre van szükség. A bizottság jóváhagyta a média munkacsoport megalakítását, és megbízta azt egy média szabályzat elkészítésével.

Az RSB saját önálló honlapot kíván létrehozni, a szakmai kommunikáció megkönnyítése céljából. Ezzel nem cél a Rallyesporttal foglalkozó internetes portálok helyzetének megnehezítése, sokkal inkább cél a XXI. század alapvető kommunikációs csatornáinak kiépítése.

A továbbiakban az RSB áttekintette a sportfelügyelői listát, amelyet továbbít a Sportfelügyelő Bizottsághoz, és összeállította a 2008-as versenyévadban, a versenyeken tevékenykedő tisztségviselők listáját.

A bizottság megállapította, hogy az MNASZ által használt rallye táblák rendkívül rossz állapotban vannak, és azok felújítása, pótlása szükséges.

A következőkben Kassai András ismertette az alapvető költségvetési irányelveket, definiálva a felhasználás célcsoportjait.

Az RSB megtárgyalta a rallye titkár fizetésének a bizottságvezető tisztelet díjának, valamint az RSB általános költségtérítési elveinek kérdéseit.

Nattán György felvetette a Rallye2 versenyzőire vonatkozó szabályok tekintetében a homológ ülések és övek kedvezményes vásárlási lehetőségének témáját, és az ezzel kapcsolatos esetleges szabályváltozásokat. A bizottság úgy döntött, hogy a lejárt homológ ülések és övek a Rallye2-ben továbbiakban is használhatóak lesznek, így ebben a kérdéskörben nem született változás.


RSB Média