Tucatnyi WRC a finn bajnokságban

Január 7.
A 2007-es stagnálás után idén ismét felszálló ágba kerül a WRC csillaga a finn bajnokságban, az idei pontvadászatra már 12 páros adta le nevezését a World Rally Carral.

Nagyon úgy tűnt a 2007-es lesz az utolsó olyan év, amikor WRC-ket láthatunk a finn bajnokságban, hiszen tavaly már csak elvétve tűnt fel egy-egy példány a bajnoki futamokon, a nagy nevek már N csoportra váltottak, és javarészt a futamok győztesei és a bajnoki cím tulajdonosa is a szériások mezőnyéből került ki.

Erre tessék, az idei első osztályú, Ralli-SM 2008-ra 12 páros nevezett World Rally Carral. Forddal 4 pilóta, Jouni Arolainen (Focus WRC), Jukka Hiltunen (Focus RS WRC 03), Tapani Hulkkonen (Escort WRC) és Ari Vihavainen (Focus WRC 01), Peugeot-val ketten vágnak neki a hétfutamos sorozatnak, az örökifjú Jarmo Mikkonen (206 WRC) és Kim Niemi (307 WRC) is oroszlánt fog szelídíteni. A cseh márkájának hárman szavaztak bizalmat, Jukka Ketomäki (Octavia WRC) mellett Reijo Muhonen (Fabia WRC) és Timo Mäenpää (Octavia WRC) is Skodában szeretné megtalálni számítását. A Finneknél a Subaru sosem volt különösebben nagy divat, most ebből is lesz legalább kettő, Teijo Lahti és Jouko Tiri is egy-egy Imprezával követelt helyet magának a listán. Ha WRC, és ha Finn Bajnokság, akkor elképzelhetetlen, hogy ne legyen legalább egy Toyota is, a minimum létszámról idén Jaakko Keskinen gondoskodik. A kiadott listán ugyan nem szerepel Janne Tuohino neve, de bízunk benne, hogy ennek csupán adminisztrációs okai lehetnek, értesüléseink szerint ugyanis Tuohino a Korda Racing 2003-as Subaru Impreza WRC-jével a teljes szezonban riogatni fogja ellenfeleit.

A WRC-s mezőny erősödésével sem gyengül az N-es brigád, a bajnoki cím birtokosa, Jari Ketomaa ugyan Subarura cseréli Mitsubishijét, de a csoportot ennek ellenére sem hagyja el. Két legnagyobb tavalyi ellenfele Kosti Katajamäki és Juha Salo maradnak a jól bevált Mitsubishinél, de a gyémántosok táborát gyarapítja a gyári csapatot is megjárt Kristian Sohlberg, valamint további 12 versenyző. A szuper 2000-es autók üzemeltetői idén sem a finnekből fognak megélni, a bajnokság nevezettei közt csupán egyetlen S2000-es Peugeot-t találunk, azt is Radik Shajmiev hozza Oroszországból.

Ha valaki finn bajnoki címet szeretne szerezni, az első kötelező lépés, hogy benevezzen a bajnokságba, e nélkül ugyanis nem kaphat bajnoki pontokat. Amennyiben a szövetség ennek helyt adott, a csapatoknak már csak a szükséges háttér megteremtésén kell fáradoznia.

Fri