Indul a cseh bajnokság

 

2004. Március 11.
A szokásokhoz híven az idei évben is március végén és immár 39. alkalommal kerül megrendezésre a Mogul Sumava Rallye, amelyen idén is számíthatunk magyar részvételre.

Az Európa Bajnokság átreformálással, a Sumava Rally ezentúl már csak az Európa kupák értékelésébe számít bele. Felmerül a kérdés, ha EK futam, akkor, mi lesz az A8-asokkal? A szervezőket ez a tény nem ejtette kétségbe, a nagy vasak, és az EK mezőny egy óra különbséggel vág neki a pályáknak, és a WRC-k kezdhetnek.

Mivel a verseny időpontja még szinte belenyúlik a télbe, ezért az időjárás alaposan megkeverheti a kártyákat. A tavalyi évben például a verseny második napjának reggelén több centis hó várta a versenyzőket, azonban ez sem jelenthet akadályt a verseny lebonyolításában, viszont alaposan átrendezheti az állást. Pecnek például az első helyébe került, hogy a havas futóművel próbálkozott.

Azt már jó alaposan megtanultuk, hogy a technikát tekintve Európa egyik legkomolyabb mezőnyével rendelkeznek a csehek. Ennek megfelelően idén sem lesz WRC hiány a verseny központjául szolgáló Klatovyban. A leadott nevezések között bár kevesebb szerepel, mint tavaly, de azért így is maradt 11. Közülük az első, az 501-es rajtszámot viselő lengyel Leszek Kuzaj már állandó résztvevőnek számít, de most először láthatjuk Fordban. Mögötte további két Fordos egységet találunk, a bajnok Vaclav Pechet, és a Hyundai-ból kiszálló Roman Krestát.

Krestának Kuzajhoz hasonlóan szintén ez lesz az első versenye az oválos márkával, és ehhez kapcsolódik, hogy Roman Benik Balázs 2002-es Fordjával indul az idei évben. Joggal merül fel a kérdés, mi lesz akkor a mi Balázsunkkal? De aggodalomra semmi ok, hiszen a csapat jelenleg két egyforma, 2002-es Focus WRC-t tud csatasorba állítani, mivel a 2001-es is fel lett fejlesztve 2002-ig, így Balázsnak is marad egy.

A WRC-k számát gyarapítja a Vojtech tesók két Peugeot 206 WRC-je, Jan Kopecky gyári Fabia-ja, Triner Seatja, Béres Hyundai-a, Hridinka 2003-as Subaruja, valamint Trneny és Prokop Octáviája. Mögöttük, pedig ott lesz négy kőkemény A8-as Escort CW, valamint egy unikumnak számító Nissan Pulsar is.

Az EK résztvevői között, pedig megtaláljuk Vas Zoltánt Lukács Józseffel (12-es rajtszámmal), aki Turi Tomi egykori bajnok autójával, a Nissan Almera Kit-Carral igyekszik felkészülni a hazai versenyévadra. Az viszont érdekes hogy csapatuk ROTO Plzen s.r.o., cseh. E mellett további magyar érdekeltségként láthatjuk a múlt héten Esztergomba átadott Suzuki Ignist, Pavel Valousek irányításával, és a JM Engineering szervizével.

Emellett pedig további magyar résztvevőként, akárcsak tavaly, ott leszünk mi is, így beszámolóinkat a helyszínen szerezett tapasztalatok alapján oszthatjuk meg Veletek! A kiutazóknak egy tanács, készüljenek fel a szállásvadászatra, sajnos Klatovy körmyékén már minden szoba foglalt! Ha esetleg valakinek lenne tippje, mi is szivesen vennénk, illetve osztanánk meg másokkal!

Fri